Masonlar.org - Harici Forumu

Gönderen Konu: Masonluğa girmek isteyen, fakat hiçbir tanıdığı bulunmayan bir kişi ne yapar?  (Okunma sayısı 4897 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 27, 2007, 10:47:27 ÖS
  • Seçkin Üye
  • Beğenilme -1
    • Profili Görüntüle

Aşağıda yazılanlar Özgür Masonların şartlarıdır

Masonluğa girmek isteyenin çevresinde, genellikle "mason" olan bir kişi vardır; ama o, tanıdıkları arasında kimlerin mason olduğunu bilmemektedir. Bu konuda onlara soru da yöneltemeyeceği için, bu durum bir çıkmazdır.

Bununla birlikte, günümüzün olanakları, Masonluğa girmek isteyen bir kişinin mutlaka önceden tanıdığı masonların bulunmasını zorunlu tutmakta değildir. Bunu içtenlikle isteyen kişi, mason derneklerinin adresini bulabilir, yürekliyse gidip kapıyı çalarak "Önce beni tanıyın, uygun bulursanız önerirsiniz" diyebilir. İnternet aracılığıyla iletişim sağlayıp dileğini iletebilir. İyi niyetli olduğu anlaşılırsa, gerekli tanışmalar sağlanır.

Önerilen herkes kabul edilir mi?

Öneri, ilgili locanın toplantılarının birinde gündeme alınarak görüşülür. Kimi zaman, bundan önce aday hakkında bir "ön soruşturma" da yapılır. Öneri uygun bulunursa adaydan Masonluğa girmek istediğini belirten bir başvuru dilekçesi alınır.

Adayın Masonluğa girme başvurusu da yine aynı locanın gündemine alınarak üzerinde görüşülür ve oylama yapılır. Kabul edilmeyebilir. Kabul edilirse, locanın bağlı olduğu Büyük Loca’nın tüzükleri uyarınca yürütülmesi gereken birtakım yönetsel işlemler vardır. Örneğin adayın kimlik bilgileri askıya çıkarılır. Hiçbir itiraz yapılmazsa, aday hakkında "soruşturma" (tahkikat) yapılır. Bunun için, adayı tanımayan birkaç mason görevlendirilir. Bu kişilerin aday hakkında verecekleri raporlar da locanın gündemine alınarak görüşülür. Tüm bu aşamalar boyunca işlemlerin ertelenmesi ya da adayın başvurusunun geri çevrilmesi (reddedilmesi) söz konusu olabilir.

sizin şartlarınız dahamı farklı?

Mart 27, 2007, 11:36:16 ÖS
Yanıtla #1
  • Administrator
  • Seçkin Üye
  • *
  • Beğenilme 128
    • Profili Görüntüle

- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyiniz.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise ilgili yoneticiye konuyu bildiriniz.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi konularda sahsima basvurmaniz uygun olur.

Mart 30, 2007, 09:06:14 ÖS
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Beğenilme -1
    • Profili Görüntüle

bence şartlar kolaylaştırılmalı
değişik yöntemler bulunmalı
toplumda mason olmaya uygun kişiler var olabilir
bunlar bir şekilde keşvedilmeli

Nisan 01, 2007, 11:23:30 ÖS
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

bu kolaylaştırma nasıl olacak
mademki öyle diyorsun bir fikir ver adamlara

Nisan 28, 2007, 08:42:07 ÖS
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • Beğenilme -2
    • Profili Görüntüle

bence birtakım kurallar vardır ve bu kurallar yıllardan berı degısmeden tavız verılmeden uygulanmaktadır.eee mason teskılatı cok uzun bır gecmıse sahıp oldugu ıcın demekkı uygulanan kurallar dogru kı yıllar ıcerısınde sarsıntı gecırmeden guclenerek gunumuzde hala bulunmaktadır oncelıklı bu konudakı gorusumu belırteyım.benım anlamadıgım konu yureklıyse gıdın kapıyı calın demıssınız.bence once ınsan masonluk nedır neler gerektırı bunları bılmelı ıcınde hıssetmelı sonra gıdıp kapıları calmalıdır.ama ben sadece bır tek konuyu anlıyamadım.nasıl calsaz?nerden bulucaz?yanı bu kadar kolay mı ulasmak?

Nisan 28, 2007, 10:15:16 ÖS
Yanıtla #5
  • Administrator
  • Seçkin Üye
  • *
  • Beğenilme 128
    • Profili Görüntüle

Ulasmak kolay degil. Haklisiniz. Yanliz yeteri kadar istenirse Masonlar ile irtibata gecilebilir ve gorusulebilir.  Fakat size teklif gelmesi, Mason olma ihtimalinizi cok daha yukseltecektir. Sizin kapiyi calmaniz durumunda elbette cok daha zor ve uzun bir surecten gececeksinizdir. Yanliz kapiyi calmadan once aynaya bakmanizi ve gereken herseyin sizde olup olmadigindan emin olmanizi tavsiye ederim. Nitekim eger reddedilirseniz bir daha hayatiniz boyunca Mason olma ihtimaliniz cok zorlasacaktir. Bu nedenle, oncelikle okulunuz, aileniz, ekonomik ve kulturel ozgurluklerinizi elinize aldiktan sonra, hayatinizi tam olarak kurup, belli bir yasa geldikten ve olgun bir karakter oldugunuzden emin olunca kapiyi calmanizi tavsiye ederim.
« Son Düzenleme: Kasım 26, 2007, 06:44:05 ÖÖ Gönderen: MASON »
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi konularda sahsima basvurmaniz uygun olur.

Nisan 29, 2007, 03:11:05 ÖS
Yanıtla #6
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • Beğenilme -2
    • Profili Görüntüle

sn mason. dedıklerınıze aynen katılıyoyorum zaten bende belırtmıstım ılk once ınsan mason olabılecegını kalbınde hıssetmelı ona gore yasamalı dıye.sordugum soru merak ettıgım ıcındı ve merakım gıderıldı.tesekkur ederım.saygılarımla.

Haziran 15, 2007, 02:08:32 ÖÖ
Yanıtla #7
  • Ziyaretçi

kayserıde o kapıyı goremedım kı gıdıyım açıyım varsa soyleyın

Haziran 15, 2007, 02:12:59 ÖÖ
Yanıtla #8

bence insnların masonluk gibi bir yolu seçme karalarındaki tutukluk tamamiyle oluşumun hakkında çıkan haberler ve oluşumun çok gizliilik içinde bir duruş sergilemesinden kaynaklanıyor bunun haricinde sanırım masonluğa üye olan kimselerin tekrar çıkma veye katılmama gibi durumları söz konusu olmamasından da kaynaklanıyor

Kasım 15, 2007, 08:31:24 ÖÖ
Yanıtla #9
  • Yeni Katilimci
  • *
  • Beğenilme 0
    • Profili Görüntüle

Herkese merhaba;
Ben İzmir'de yaşıyorum. Ailemin ve benim çevremin çok geniş olmasına rağmen açıkçası "Mason" olarak tanıdığım hiç kimse yok, daha doğrusu belkide vardır ama ben bilmiyorum. İnsanlara da gidip sen "Mason"musun diye soramayacağıma göre? Bilme şansım epey azalıyor!
Belkide tanıdıklarım arasında mutlaka sizlerden biri vardır!
Ayrıca İzmirde bildiğim kadarı ile binanız Alsancakta sanırım bir tek. Ve kesinlikle oraya gidip kendimi tanıtmaya ve niyetimi anlatmaya karar verdim!
ve sizin fikrinizi almak istiyorum!

Kasım 15, 2007, 12:33:32 ÖS
Yanıtla #10
  • Aktif Uye
  • Beğenilme 3
    • Profili Görüntüle

bence insnlarýn masonluk gibi bir yolu seçme karalarýndaki tutukluk tamamiyle oluþumun hakkýnda çýkan haberler ve oluþumun çok gizliilik içinde bir duruþ sergilemesinden kaynaklanýyor bunun haricinde sanýrým masonluða üye olan kimselerin tekrar çýkma veye katýlmama gibi durumlarý söz konusu olmamasýndan da kaynaklanýyor

Bu konuda size katılıyorum. Ayrıca masonluğa giriş şartlarının da yumuşatılmaması gerektiğini düşünüyorum, bu topluluk bu kadar uzun süre var olmasını biraz da bu şartlara borçlu gibime geliyor.
Mea mihi conscientia pluris est quam omnium sermo

Kasım 15, 2007, 03:04:54 ÖS
Yanıtla #11
  • Administrator
  • Seçkin Üye
  • *
  • Beğenilme 128
    • Profili Görüntüle

Herkese merhaba;
Ben İzmir'de yaşıyorum. Ailemin ve benim çevremin çok geniş olmasına rağmen açıkçası "Mason" olarak tanıdığım hiç kimse yok, daha doğrusu belkide vardır ama ben bilmiyorum. İnsanlara da gidip sen "Mason"musun diye soramayacağıma göre? Bilme şansım epey azalıyor!
Ayrıca İzmirde bildiğim kadarı ile binanız Alsancakta sanırım bir tek. Ve kesinlikle oraya gidip kendimi tanıtmaya ve niyetimi anlatmaya karar verdim!
ve sizin fikrinizi almak istiyorum!

Sayin bawaa,

Kalbinizde zaten bir Mason iseniz, uygun goruldugunuzde teklif gelecektir.

Saygilarimla

Kasım 15, 2007, 04:51:11 ÖS
Yanıtla #12
  • Ziyaretçi

Dunya nufusunun neredeyse %49 u' kadinlar, 6 milyar 300 milyon nufusun asagi yukari 3 milyar 50 milyonunu da cocuklar olusturuyor. Dunyada erkekler kadınlardan ortalama 8 yas once ölüyor. Yine bu nufusun en zengin orani %10 civarinda. Dunya genelinin  %60'i kentlerde ve metropollerde yasiyor. Bu durumda masonlar nufuslarini nasil dengeliyorlar? Yani bu tur istatistikler gozonunde bulunduruluyor mu toplantilarinizda? "Quantity degil quality onemli" tezinize katiliyorum ancak bu tez maalesef nufusun gun gectikce erimesine mani olmuyor. Bu durumda nufusunuzu korumak, cogaltmak veya erimesine mani olmak icin hayata gecirmeyi dusundugunuz projeleriniz var mi?

Ornegin Yahudilerin de nufus erimesi gibi buyuk bir sorunu var dunya genelinde ve bu sorunu sadece evlenip cogalarak gidermeyi amacliyoruz ancak bu yine de nufusun hizla  erimesine mani olamiyor.
« Son Düzenleme: Kasım 15, 2007, 05:03:27 ÖS Gönderen: Sebnem »

Kasım 15, 2007, 05:03:54 ÖS
Yanıtla #13
  • Mason
  • Seçkin Üye
  • *
  • Beğenilme 84
    • Profili Görüntüle

şimdi "var" denilse "ne" denecek e ona da cevap veril(e)meyecek... ama demografi ile ilgili çalışmalar eminim ki yapılıyordur...

ama isterseniz TUİK'in verilerinden faydalanarak siz de bir demografik çalışma yapabilirsiniz. Mason olmak için gereken (ön) koşullar sıralayarak istatistiki bir inceleme yaparsanız da büyük ihtimalle TR için yaklaşık 2 milyon kişinin mason adayı olabileceğini yani nufusun yaklaşık %98lik kısmının mason olamayacağı sonucuna varırsınız.

Kasım 15, 2007, 05:19:28 ÖS
Yanıtla #14
  • Administrator
  • Seçkin Üye
  • *
  • Beğenilme 128
    • Profili Görüntüle

Sayin Sebnem,

Bircok yetersiz (kalitesiz) uyenin Masonluga verecegi ile tek bir "Kalbinde Mason olmus" (kaliteli) uyenin verecekleri arasindaki farki bildigimizden dolayi uye sayisinin azalmasini onemsemiyoruz. Sorunuzu  Amerika baz alinarak soruyorsaniz, bir miktar hakli oldugunuzu soyleyebilirim. Ancak bununda aciklamasini gerekli konu basligi altinda uzunca yapmaktan memnun olurum.

Dunya geneline bakildiginda Mason sayisinin (ortalama olarak) esit miktarlarda seyrettigi gorulur. Elbette bazi yillar hafif artislar gosterdigi gibi, bazi yillar ise alcalmalar oldugu gorulur. Ancak uye sayisini korumak yada arttirmak icin belirli yontemler uygulanmiyor.

Dunya uzerindeki Masonlar azaldikca daha cok merak edilen ve uye olunmak istenen bir topluluk olacaktir. Sayilari cogaldiginda ise merak ve ilginin dusmesi ile yine ortalama uye sayisini yakalayacaktir.

Saygilarimla

Ocak 09, 2009, 03:48:57 ÖS
Yanıtla #15
  • Yeni Katilimci
  • *
  • Beğenilme 0
    • Profili Görüntüle

Ailemin ve benim çevremin çok geniş olmasına rağmen açıkçası "Mason" olarak tanıdığım hiç kimse yok, daha doğrusu belkide vardır ama ben bilmiyorum. İnsanlara da gidip sen "Mason"musun diye soramayacağıma göre? Bilme şansım epey azalıyor!
sevgili bawaa.. insan belirli bir olgunluğa ve seviyeye erişince etrafındakilere daha farklı bakıp yorumlayabiliyor. Mason olmamama, neredeyse hiç bir sembol veya işaret bilmememe rağmen bazen uzun süredir tanıdığın bazı insanların tavrından, hareketlerinden veya söylemlerinden o kişinin mason olup olmadığını çıkarabiliyorsun. Karşındaki insanlar gerçekten "İYİ" ise bir kere daha incele o insanları..
Sevgiyle..

Ocak 09, 2009, 07:12:58 ÖS
Yanıtla #16
  • Ziyaretçi

şahsen benim yakınımda loca yok. bazı arkadaşlarıma önerdim çok büyük tepkiyle karşılaştım.yani mason lafı onların kükremesine yetti.

Ocak 10, 2009, 01:15:12 ÖÖ
Yanıtla #17
  • Yeni Katilimci
  • *
  • Beğenilme 0
    • Profili Görüntüle

şahsen benim yakınımda loca yok. bazı arkadaşlarıma önerdim çok büyük tepkiyle karşılaştım.yani mason lafı onların kükremesine yetti.
Sayın patolojik,
İnsanların kükremesi onların bir takım önyargılarının olmasının en büyük kanıtı. Tam olarak bilemediğiniz bir oluşum için niye kükreyesiniz ki? Bence siz yanlış insanlara masonluk hakkında önerilerde bulunmuşsunuz ki bu size bir fikir vermeyebilir. Meyve veren ağaç taşlanır misali etrafınızdaki insanlar da böyle bir tepki vermiş gibime geliyor. Bence daha uygun insanlarla bu konuyu konuşmanızda fayda var.
Saygılar...

Haziran 24, 2011, 12:49:09 ÖÖ
Yanıtla #18

Ulasmak kolay degil. Haklisiniz. Yanliz yeteri kadar istenirse Masonlar ile irtibata gecilebilir ve gorusulebilir.  Fakat size teklif gelmesi, Mason olma ihtimalinizi cok daha yukseltecektir. Sizin kapiyi calmaniz durumunda elbette cok daha zor ve uzun bir surecten gececeksinizdir. Yanliz kapiyi calmadan once aynaya bakmanizi ve gereken herseyin sizde olup olmadigindan emin olmanizi tavsiye ederim. Nitekim eger reddedilirseniz bir daha hayatiniz boyunca Mason olma ihtimaliniz cok zorlasacaktir. Bu nedenle, oncelikle okulunuz, aileniz, ekonomik ve kulturel ozgurluklerinizi elinize aldiktan sonra, hayatinizi tam olarak kurup, belli bir yasa geldikten ve olgun bir karakter oldugunuzden emin olunca kapiyi calmanizi tavsiye ederim.

Elbette insanin kendi hakkinda 'ben yeterli olgunluga erdim' demesi  pek mumkun degil; ancak asgari kriterler konusunda bir oz-tetkik yapmasi mumkundur diye dusunuyorum. Bununla birlikte Sayin MASON'un belirttigi uzere kapiyi calmak gercekten de pek kolay degil.

Aslinda o kapiyi calmak, belli kararliliga eristikten sonra, ustelik bu konuda tesvik de aldiktan sonra o kadar da zor degil; asil zor olan o kapinin acilmasi. Bu baslik altinda yine cok defa yinelenmis olan 'kadinlarin masonlugu' ya da taninip taninmamalari konusuna girmeyecegim ama neticede Turkiye'de bir Kadin Mason Locasi var, dolayisiyla calinacak bir kapi da var. Fakat anladigim kadariyla, Sayin shemuel'in belirttigi "Önce beni tanıyın, uygun bulursanız önerirsiniz" yontemi burasi icin cok uygulanabilir degil.

Sayilari zaten cok kisitli olan kadin masonlar arasinda kimi, nasil taniyabiliriz? Kimseyi tanimiyorsak ne yapabiliriz? Belki bana soracaksiniz 'gitmeden once aynaya baktin mi?'. Makul bir sure dusunup baktigimi ve oyle karar verdigimi soyleyebilirim nacizane. Hatta iclerinden kimseyi tanimadigim icin yapabilecegim en iyi seyin ve tek secenegin direkt gidip konusmak oldugu tavsiyesini de yine Masonlardan aldım.  Fakat ne yazik ki tanidigim bu masonlar, bana kapiyi acabilecek olanlar degillerdi .. :)

Boyle bir durumda tam bir kisir dongu olusuyor. Sadece kimseyi tanimadigimiz icin vazgecmek cok mantikli ve kolay kabul edilebilir gelmiyor bana dogrusu... Baska bir usul var midir, yoksa biraz daha israrci mi olmali?

Sevgi ve saygilarimla.
--------------------------
Ex nihilo nihil fit.

Haziran 24, 2011, 12:58:07 ÖÖ
Yanıtla #19
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • Beğenilme 102
    • Profili Görüntüle

Tanıdığınız Masonlar sizi gerçekten yeterli görüyorsa, tanışabileceğiniz bir KMBL üyesine ulaşabilir bence... İlla önermek demek değildir bu, birisiyle tanışmanız sağlanabilir...

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz

Haziran 24, 2011, 02:15:32 ÖÖ
Yanıtla #20
  • Aktif Uye
  • Beğenilme 36
    • Profili Görüntüle

Sayın Sr _Niggena ,  gerçekten çok zor. Belkide  en üst düzey bir Mason kadar mükemmel bir kişiliğiniz olabilir  ama bir veya iki Mason sizi önermeden o kapıdan girmeniz mümkün değildir. Sizin de belirttiğini gibi  ya sizi tanıyan Mason dostlarınız yoksa sizi kin/ler önerecek ? Yeteri kadar tanınmadığınız için de sizin kapıyı çalmanız halinde sizinle hiç kimse ilgilenmeyecek. Biraz çelişkili bir durum. Ben de daha önce kendim o kapıyı çaldım. İlgilenileceği bildirilip öylece es geçildi. Şahsen kabul edilmeyeceğimi biliyordum ama içimde uhte kalmasın diye çalmıştım o kapıyı. Sanırım benim tek eksiğim her halde ekonomik durumum. Onun haricinde ben zaten en üst seviye bir Mason gibi yaşamımı sürdürüyorum. Kabul edilmemeyi bir mesele yapmadım. Sizde mesele yapmayın. Yaşamınızda iyilik, yardım ve sevgi varsa boş verin gerisini.
     Saygılar-sevgiler.
"Vur ama dinle beni"

Haziran 24, 2011, 10:26:05 ÖÖ
Yanıtla #21

Sayin Mustafa Kemal, oneriniz icin cok tesekkur ederim, haklisiniz. Direkt olarak taniyanlar olmamakla birlikte, biraz zorlayarak tanidiklarin tanidiklari bulunabilir. Iste ben bu zorlamayi yapmak istemedigimden biraz geri cekilmis durumdayim, ama bir kez daha sansimi deneyebilirim elbette.

Sayin Alsah, mukemmel bir kisilige sahip degilim elbette, bundan epey uzagim. Ama kendimi bilmek yonunde bazi adimlar atmak konusunda kararliligim var. Ben niye tasimi yontmayayim? Basaramasam bile en azindan elime cekici bir alsaydim :) Dediginiz gibi cok buyuk mesele yapilacak bir durum degil kabul edilmemek; benim daha ziyade mesele yaptigim sey, bu konuda bir kisinin onunun Turkiye'de oldukca kapali olmasi. Bildigim kadariyla Turkiye'de Masonluk disinda bu tarz bir yapilanma yok. Buna mukabil pek cok 'dogmatik' olusum mevcut.

Elbette insan elinden geldigince kendini gelistirebilir, ama bir yol seciminde onunun tikanmasi bence biraz tatsiz. Gurdjeff'in soyle bir sozu var, iyi bir aciklama oldugunu dusunuyorum: "Kendini bilme konusunda kisaca durum soyledir: yapabilmek icin bilmen gerekir. Ancak bilmek icin onceden nasil bilindigini ögrenmen gerekir. Bunu da tek basimiza ogrenemeyiz."

Ilk soruya donersek: 'Masonluga girmek isteyen, fakat hicbir tanidigi bulunmayan bir kisi ne yapar?', sanirim cevap 'mutlaka bir tanidik bulmalidir' olacaktir kisaca.

Sevgi ve saygilarimla,
--------------------------
Ex nihilo nihil fit.

Haziran 24, 2011, 01:07:18 ÖS
Yanıtla #22
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • Beğenilme 102
    • Profili Görüntüle

Ilk soruya donersek: 'Masonluga girmek isteyen, fakat hicbir tanidigi bulunmayan bir kisi ne yapar?', sanirim cevap 'mutlaka bir tanidik bulmalidir' olacaktir kisaca.

Sn. Sr_Niggena,

Bu sorunuzun cevabı hayır. Ama kolay yolu budur. Bir tanıdık için yapacağınız araştırma hiç bir Mason tarafından "zorlama" olarak görülmez. Daha önce de söylediğim gibi, eğer size olumlu bakıyorlarsa, bu konuda yardımcı olmak bir zevk, hatta bunun da ötesinde bir görevdir.

Siz hazır olun yeter :)

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz

Ekim 27, 2011, 07:10:10 ÖS
Yanıtla #23
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • Beğenilme 16
    • Profili Görüntüle

Benim bulunduğum ilde ne bir loca ne de mason olabilecek iyi insan var. sayın Alsah gibi dost bulunması  önemli keşke tanışabilsem.

Ekim 28, 2011, 01:36:02 ÖÖ
Yanıtla #24
  • Aktif Uye
  • Beğenilme 36
    • Profili Görüntüle

Sayın ruzber, "dost " olarak görmenizden duyduğum mutluluğu anlatamam. "Dost " sözcüğünün benim nazarımda çok büyük önemi vardır. Meilim profilimdedir. Tanışmaktan mutluluk duyarım.
          Saygılar- sevgiler
"Vur ama dinle beni"