Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Uzlaşma Nedir?  (Okunma sayısı 55182 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 14, 2009, 11:34:14 öö
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Uzlaşma, herkesin kararların alınmasına yaratıcı bir şekilde katıldığı bir kararalma sürecidir. Bir öneriyi oya sunup, çoğunluğun istediğinin olması yerine, grup herkesin kabul edebileceği bir çözüm bulmaya çalışır. Bu herkesin fikirlerinin ve itirazlarının dikkate alınmasını sağlar. Ama uzlaşma, sadece ödün vermenin ötesinde bir şeydir. Uzlaşma, sıklıkla ilk önerilenden daha iyi, yaratıcı ve herkesi memnun edecek şaşırtıcı çözümler bulma sürecidir.

Pek çoğumuz, batı tarzı, bir kişinin bir oya sahip olduğu ve temsilcilerimizi seçtiğimiz yöntemin, en üstün demokrasi yöntemi olduğuna inanan bir kültürde yetiştirildik. Yine de demokrasinin erdemini en yüksek sesle haykıran ülkelerde bile, artık birçok kişi oy vermekle bile uğraşmıyor, çünkü bunun kendi hayatlarında hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini düşünüyorlar. İnsanlar bir vekil seçerken, aynı zamanda kendilerine olan karar alma ve fark yaratma güçlerini de başkasına vermiş oluyorlar. Bu da bir çoğunluk ve azınlık yaratmakla bir arada oluşuyor, ve genellikle azınlıkta kalanlar sonuçlardan son derece mutsuz oluyor.
Çoğunluk oyunun, tartışmalı konularda verilecek kararların bile hızla alınmasını sağladığı doğrudur, fakat bu durum alınan kararların bilgece veya ahlaken kabul edilebilir olması ile ilgili hiçbir şey söylemez. Mesela Amerika'daki kolonilerin çoğunluğu, köle sahibi olmahakkını savunuyordu. Çoğunluğun hakim olduğu sistemlerde, hakim olanlar mutsuz azınlığı dinlemek zorunda değildirler, veya onların düşüncelerini ciddiye almak zorunda değildirler, çünkü onlardan daha fazla oya sahiptirler. Çoğunluk oyu sistemleri, çoğunluğun hata yapamayacağı ve azınlıktan öğrenebilecekleri hiçbir şey olmadığı varsayımına dayanır.
Bu kazananların ve kaybedenlerin olduğu, saldırgan bir kültürü ve çatışmayı teşvik eder, ve çoğunluğun fikrine karşı çıkan bir azınlığı ezip geçmeye müsade eder. Çoğunluğun iradesi tüm grubun iradesi olarak görülür, ve azınlığın, en derin prensiplerine aykırı bile olsa, alınan kararları kabul etmesi ve uygulaması beklenir. Buna en canlı örneklerden biri, Almanya gibi demokratik ülkelerde askerlik yapmayı vicdanen reddeden insanların hapse atılmasıdır.

Neden Uzlaşma?
Çoğunluk oyunun aksine, uzlaşma ile karar alma, ortak zemini bulmak ve herkes için kabul edilebilir çözümler yaratmayı amaçlar. Kararlara, eşitler arasında bir diyalog ile ulaşılır, kişiler birbirini ciddiye alır ve birbirinin eşit haklarını tanır.

 
İnsanlar genellikle aktif değildir, çünkü sistemde hiçbir güçleri olmadığını ve sözlerinin nasıl olsa dinlenmeyeceğini düşünürler. Uzlaşmada, herkes sistemde değişiklikler yapma ve kabul edilebilir bulmadığı değişiklikleri engelleme gücüne sahiptir. Kararları veto etme hakkı azınlıkların görmemezlikten gelinemeyeceği, onların da kaygılarına yanıt olacak yaratıcı çözümleri bulmek gerektiği anlamına gelir.

Uzlaşmanın başka bir faydası da, tüm üyeler son karara onay verdiği için verilen kararı gerçekleştirmeye de çok daha adanmış olurlar.

Uzlaşma katılımı ve gücü eşitleştirmeyi amaçlar. Aynı zamanda bireyleri güçlendirmenin ve toplulukları kurmanın güçlü bir aracı olabilir.

Yukarıdaki alıntalamış olduğum yazıdanda görüleceği üzere uzlaşı genelde her iki tarafın ortak çıkarlarının Maksimum ve Minumum şartlara göre belirlendiği süreçteki katılımlardır.Uzlaşıda problem şu olayı vicdani değil menfaate dayalı çözüme daha yatkın olması uzlaşı genelde bir tarafın ezikliğini kabul etme sürecininde başladığını kabul etmesi durumudur.Toplumları her tür konuda genel bir uzlaşıya davet eden din adamlarına ne demeli burda peki.İyi niyetmi aramalı yada başka bir şeymi.Uzlaşı bir tarafın egosunun kırılması ile varılabilen bir süreç olduğunu kabül edersek eğer aslında adına uzlaşı denen şeyde hiç uzlaşı olmuyor bence.

UZLAŞI GÜÇLÜNÜN KENDİ İSTEKLERİNİ DİKTESİNİN EN BARIŞÇIL YOLUDUR.


Saygılarımla.

ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Kasım 14, 2009, 12:41:19 ös
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Karahan iyi yazmış...

Yazdıklarının bir çoğuna katılırım bu kez.

Ancak bu konuyu başka bir bölümde, örneğin "Felsefe" ya da "Sosyoloji" alanında yazmasını dilerdim.

Üzerinde görüş belirtmeyeceğim, çünkü "Felsefe" bölümüne yerleştireceğim "Tolerans" başlıklı konunun ileri aşamalarında sanırım bir örgütme olacak zaten.

Sevgiler.

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
12 Yanıt
16956 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 02, 2014, 01:23:29 öö
Gönderen: propulsion
0 Yanıt
4171 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 29, 2007, 03:23:09 ös
Gönderen: just_McCann
3 Yanıt
5276 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2013, 03:34:33 öö
Gönderen: GOASISG
6 Yanıt
7123 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 13, 2007, 02:15:17 öö
Gönderen: shemuel
1 Yanıt
4470 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 25, 2016, 11:03:09 ös
Gönderen: Ve-nice
Lsd nedir?

Başlatan Einsof Kimya

2 Yanıt
57691 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 01, 2007, 03:22:36 ös
Gönderen: Einsof
2 Yanıt
4375 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 12, 2014, 01:16:58 öö
Gönderen: ABCDEF
2 Yanıt
13630 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 31, 2008, 04:09:01 ös
Gönderen: semsin
13 Yanıt
15072 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 12, 2012, 02:16:09 ös
Gönderen: NOSAM33
21 Yanıt
14216 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 22, 2012, 11:50:07 ös
Gönderen: NOSAM33