Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlukta Dayanışma  (Okunma sayısı 8174 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 25, 2011, 09:38:36 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Önce şu noktaya dikkat çekmek dileğindeyim.

Bu başlık altında genel olarak herhangi bir toplum ya da topluluktaki dayanışmadan değil, özel olarak Masonluktaki daha doğrusu mason kuruluşlarının bünyesinde masonlar arasındaki dayanışmadan söz etmek istiyorum.

En azından ben bu başlığı açarken konumun kapsamına böyle bir sınır çizmek istiyorum. Ancak forum üyelerinden kimileri konuyu başka alanlara taşırırsa, onlara şimdiden şunu önerebilirim:

İsterseniz, dayanışma (tesanüt) konusunu forumun sosyoloji -  toplum bilim bölümünde daha geniş kapsamlı olarak açabilirsiniz. Uygun görürseniz bu başlık altında sadece dayanışmanın Masonluktaki özel ve Masonluğa özgü durumundan söz edelim.

Böyle olunca da Mason Sözlüğü’nde dayanışma nasıl tanımlanmış, önce ona bakalım:

İki veya daha çok kimsenin, sevgi, bağlılık ve içtenlikle birbirlerine yardım ederek destek olmaları ve katkıda bulunmaları.

Elbette bu genel bir tanım. Masonluğa özgü değil ama Masonluk için de geçerli. Masonluğa özgü olması için şöyle demek gerek: İki veya daha çok masonun, Masonluk çatısı altında sevgi, bağlılık ve içtenlikle birbirlerine yardım ederek destek olmaları ve katkıda bulunmaları.

Dayanışma ve yardımlaşma terimleri, anlam bakımından birbirlerine yakın kavramları yansıtıyor. Bunları birbirine karıştırmamak ve özdeş tutmamak gerekiyor.

Yardımlaşma daha çok maddi bir nitelik taşıyor, dayanışma ise daha çok manevi.

Yardımlaşma, birinin diğerine yardımı karşısında ötekinin de berikine yardımda bulunması şeklinde yani doğrudan ya da dolaylı bir alış veriş şeklinde gerçekleşiyor. (Dikkat: Yardım etme ya da yardımda bulunma değil konu; yardımlaşma. Bir dönüşüm, karşılık söz konusu.)

Dayanışmada ise herhangi bir karşılık beklenmiyor. Karşılık kendiliğinden zaten oluşuyor.

Yardımlaşma için sevgi, bağlılık ve içtenlik gerekli değil; dayanışma ise bunlar olmadan gerçekleşemiyor.

Tüm bunlardan sonra bu konu Masonlukta niçin önemli; ona bakalım.

Önemli çünkü Masonluğun yüzyıllar boyunca etkin ve güçlü bir kurum olarak varlığını sürdürebilmesinin nedenlerinden birinin, masonlar arasındaki dayanışma olduğu söyleniyor.

Kuşkusuz bu bazı çevrelerce bilmeden ya da bilerek ve özellikle pek yanlış değerlendirilmiş, “bir çıkar alış verişi” şeklinde yorumlanmış; gösterilmiş. Birçok yerde Masonluk, “kişilerin birbirlerine işlerini yürütebilmek ve geliştirebilmek için yardım ettiği ve destek elini uzattığı bir ortak çıkar yuvası” olarak nitelenmiş.

Gerçi bir mason bir diğerine o tür bir yardımda bulunabilir ama bu onun isteğine bağlıdır. Bir masonun bir diğer masona yardım etmesi Masonluğun bir gereği olmadığı gibi, Masonluktaki dayanışma kavramının da dışında kalan bir olgudur.

Masonlar birbirine yardım etmez mi?...

Elbette eder. Etmesi de gerekir. Fakat niçin eder ve niçin etmesi gerekir konusunu ayrıca incelemek gerekir; Masonluktaki dayanışma ile bağdaştırmadan hatta belki “Masonlukta Yardımlaşma” diye ayrı bir başlık altında.

Masonlukta dayanışma, öncelikle, her masonun, kendi bilgi, birikim, görgü, izlenim, edinim, deneyim, düşünü, tasarım ve erdemlerinden, diğer masonların da yararlanmalarını istemesi ve bunu sağlamaya çalışması, kendi bilgi, beceri, olanak ve yeteneklerini mason topluluğu ile paylaşmasıyla oluşur.

Bu süreç, Masonluğun amaçları uğrunda, ilkeleri doğrultusunda, el ele, kol kola, dirsek dirseğe omuz omuza, sırt sırta bir güç birliği kurarak masonik çalışmalarda bulunmaktır. Bilgi ve düşünü alış verişiyle, mason topluluğunu evrimsel doğrultuya yöneltme çabasıdır.

Masonluktaki dayanışmanın bir maddi yönü de vardır. Bu ise, masonlar arasındaki ülkü birliğinin oluşturduğu sevgi ve bağlılığın pek doğal, kaçınılmaz bir sonucudur. Masonların, birbirlerinin sorunlarını, acılarını, dertlerini, sevinç ve mutluluklarını paylaşmalarıdır. Herhangi bir nedenle zor duruma düşen bir mason kardeşe destek olmaya çalışmalarıdır.

Masonluktaki bu maddi dayanışmanın özü, kardeşlik sevgisi ve birliğinin gereğidir.

Bununla birlikte çağımızda Masonluktaki dayanışma, maddi niteliğinden büyük ölçüde uzaklaşmış, çok daha farklı ve gelişkin bir düzeye ulaşmıştır. Çağımızdaki dayanışmanın en önemli öğelerinden biri eleştiridir. Toleranslı, anlayışlı, yapıcı, sevgi ve içtenlik dolu olan olumlu eleştiri, eleştirilen tarafından da anlayış ve içtenlikle, üstelik eleştirene önem ve değer verilerek karşılanacak olursa, eleştirilen kişinin noksanlarını gidermesini kolaylaştırır. Belki sadece masonlukta bulunan ve yararlanılan bu olanak, parayla ya da parasal karşılığı bulanan herhangi bir maddi değer ödenerek satın alınamaz.

Masonluğun üstünlüğü buradan mı ileri geliyor acaba?

Masonluktaki dayanışma üzerine daha çok şey söylenebilir. Ancak ben forumun konuya ilgi duyan diğer üyelerinin katkılarına da yer bırakmak isterim. Dolayısıyla bir çift söz daha edip diyeceklerime son vereyim:

Mason töresindeki dayanışma anlayışı, Masonluğun evrensel amacının hem gereği hem de bir basamağıdır. Masonluğun bir amacı da, masonlar arasındaki dayanışmanın diğer topluluklarda ve Masonluğun dışında da tüm insanlarca benimsenerek insanlığın bir doğal niteliği olmasının sağlanmasıdır.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 25, 2011, 11:31:05 öö
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

''Yardımlaşma için sevgi, bağlılık ve içtenlik gerekli değil; dayanışma ise bunlar olmadan gerçekleşemiyor.''

 Sayın ADAM'ın bu güzel yazısını okurken o yazıdan alıntıladığım şu yukarıdaki tümce adeta tüm yazıyı özetliyormuşcasına gözüme battı. Bu tümce de sözü edilen kavramlara bakıyorum da... Aslında bu forumda çeşitli konu başlıklarında tartıştığımız ve masonların da kendilerini ve masonluğu anlatırken sıklıkla kullandıkları , dayanak noktası olarak gördükleri / gösterdikleri kavramlar.

 Hepsi ayrı ayrı önemli ve ayrı ayrı incelenebilir ama, sayın ADAM'ın anlattığı konuyla alakalı olarak bu kavramları bir bütün olarak alması ve birinin eksikliğinin bile konumuz olan '' dayanışma'' olgusunun gerçekleşmesine engel olacağını söylemesi ayrıca önemli ( dikkat!)... Katılırım.

 Hep tartıştığımız ve çeşitli ortamlarda da masonlukla alakalı olarak şu '' masonların güçlerini nerede aldıkları'' konusu da aslında bu kavramlar iyice incelendiğinde bir cevap buluyor sanırım.

 Düşünsenize '' sevgi'', ''bağlılık'', ''içtenlik'' ve bunların doğal bir sonucu olarakta '' dayanışma'' hepsinin gerçekten özümsenerek hayata geçirildiği bir dostluk, kardeşlik nasıl güçlü, nasıl güzel, nasıl mutlu olur?

 Eğer bunları tam olarak özümseyememişsek istediğiniz kadar kardeşlikten bahsedin... Olmaz. Yani o olan şeyin adı kardeşlik olmaz.
 
 Geçenlerde bir büyüğümün bu konuyla alakalı olarak söylediği bir sözü anımsadım: ' Akrep yapmaz , kardeşin kardeşe ettiğini''
enelsır


Eylül 26, 2011, 08:42:41 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Ben giriş yazımda sözünü etmemiştim. Sayın enelsır tamamlamış kardeşlik kavramını anımsatarak.

Şöyle diyelim:

Masonlukta dayanışma kardeşliğin kaçınılmaz gereğidir. Masonlukta kardeşlik dayanışmanın doğal sonucudur.   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 27, 2011, 12:58:48 öö
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

"Bununla birlikte çağımızda Masonluktaki dayanışma, maddi niteliğinden büyük ölçüde uzaklaşmış, çok daha farklı ve gelişkin bir düzeye ulaşmıştır. Çağımızdaki dayanışmanın en önemli öğelerinden biri eleştiridir."

Bu değerin bu kadar önemli kabul edilmesine hem şaşırdım hem sevindim. Forumun amacı ile ilgili olarak(tanıtmak) çok etkili. Umarım mason üyelerde bu başlık altında yazılarını esirgemezler.

Saygılar


Eylül 27, 2011, 01:18:36 öö
Yanıtla #4

Bu akşam bir arkadaşımdan telefon geldi. "Babam uçaktan inmiş, her şeyini çaldırmış, ilgilenir misin?" Bahsedilen baba bir Kardeşim. İstifa etmiş, ama Kardeşim.

Evde, gerçekten keyifsiz ve hasta bir halde yatıyordum. Bunu söyleyemedim bile... "Nerede söyle gidiyorum" dedim, giyindim, bekledim...

Dayanışma sadece maddi konularda değildir. Bir Kardeşim ne zaman "dara" düşerse... Bir çağrı yeter...

Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
8830 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 21, 2010, 12:33:22 ös
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
10956 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 02, 2014, 12:43:47 öö
Gönderen: resurrected
0 Yanıt
5070 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 23, 2010, 01:39:36 ös
Gönderen: ADAM
18 Yanıt
18978 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 10, 2015, 09:43:38 ös
Gönderen: Risus
9 Yanıt
14739 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 04, 2014, 01:45:24 ös
Gönderen: 38
10 Yanıt
7808 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 03, 2011, 12:10:59 ös
Gönderen: ADAM
22 Yanıt
15373 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 06, 2011, 03:23:24 ös
Gönderen: Noah
5 Yanıt
5506 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 05, 2011, 01:50:42 ös
Gönderen: papoose
9 Yanıt
12286 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 14, 2014, 06:12:08 ös
Gönderen: ADAM
15 Yanıt
5634 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 10, 2015, 04:41:08 ös
Gönderen: Sade