Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: İnsan neden kötü olur?  (Okunma sayısı 22056 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 09, 2011, 03:59:49 ös
Yanıtla #10

Sayın Popperist, şimdi Yaratıcı T.Jefferson’u yalanladı mı?


"Bütün insanlar eşit yaratılmışlardır; Yaratıcıları tarafından, geri alınmaz haklarla donatılmışlardır; bu haklar arasında Hayat, Özgürlük ve Mutluluğu-kendi-başına-arama hakkı vardır" T. Jefferson

………………………………………………………………………………………………
Secde:13. Biz dilesek, elbette herkese hidayetini verirdik. Fakat, "Cehennemi hem cinlerden hem insanlardan bir kısmıyla dolduracağım" diye benden kesin söz çıkmıştır.

Araf:179. Andolsun, biz cinler ve insanlardan birçoğunu cehennem için yaratmışızdır. Onların kalpleri vardır, onlarla kavramazlar; gözleri vardır, onlarla görmezler; kulakları vardır, onlarla işitmezler. İşte onlar hayvanlar gibidir; hatta daha da şaşkındırlar. İşte asıl gafiller onlardır.


(Kalp ile nasıl kavranılıyorsa artık)

Sayın Agnusdei,yukarda da söylediğim gibi, konunun din ile bir ilgisi yok. Yani İslam'ın kitabı Kuran böyle demiş olsa, buradan bağlayıcı bir sonuç çıkaramazsınız ki. Kuran, bir kere herkesin mutlak doğru kabul ettiği bir kitap değil. Bu konunun tanrıyla hiçbir ilgisi yok. "Tanrı böyle dedi, o halde insan kötüdür" diye bir sonuç velev ki çıksın, bu teolojik bir açıklama olduğu için kapsamı dar olacaktır. (Üstelik, Kuran'da cehenneme layık insanlarla kastedilenin ne olduğunu anlamak, yorumunu doğru yapmak da değişir. Öncesi sonrası önemlidir. Tanrı adaletli olduğunu iddia ediyorsa, ve tanrı olduğu için adaletli olmak zorundaysa, cehennem de varsa, cehennem zaten onu hak edenler için bir ceza yeri olacaktır. Tanrı eğer küçük bir çocuk gibi, sadistik dürtüler içinde insanı cehenneme atacaksa, bu insanın değil, tanrının kötü olduğunu gösterir. Kötü bir tanrının da insanı kötü diye tarif etmesi, bu yüzden geçersiz sayılır)

Saygılar
Karanlıklar prensi bir beyefendidir. W.Shakespeare


Ekim 09, 2011, 05:41:09 ös
Yanıtla #11
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 379
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Popperist, yukarıda paylaştığınız konuya zaten yorum yaptım.

Ben, sizin Profilinizde yazılı olan Thomas Jefferson’a ait olan bir söyleme yorum yapmıştım.

17.yy da yaşayan Jefferson demiş ki:
"Bütün insanlar eşit yaratılmışlardır; Yaratıcıları tarafından, geri alınmaz haklarla donatılmışlardır; bu haklar arasında Hayat, Özgürlük ve Mutluluğu-kendi-başına-arama hakkı vardır" T. Jefferson”

“Bütün insanlar eşit yaratılmışlardır” Öylemi?

 Bir yaratıcıdan söz edebilmek için bir semavi dini benimsemiş olmak gerekir bir defa!
Eh, semavi dinlerin de içinde en diri ve en popüler olanı İslam olduğu için, Kuran’dan örnekler verdim.

Yani, Thomas Jefferson yanlış söylemiş…
Odi Profanum Vulgus Et Arceo.


Ekim 09, 2011, 07:59:56 ös
Yanıtla #12
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

SELAMLAR

Kanaatimce konuyu dinin içine çekerek, yalış yerlere götürmemeliyiz.

Hem şöyle de düşünülebilir, insanların büük bir çoğunluğu inanıyor.
İster müslüman olalım, ister yahudi veya hristiyan, dinlerin bu kadar barışçıl söylemlemelerine rağmen neden savaşıyoruz.
Dinler herhalde özünde savaşçı öğretiler değil elbette.

İnsan toplum içinde özgür doğmuyor. Toplumsal statü itibari ile.
Ancak bireysel özgürlük, toplumsal özgürlükten daha önemlidir.
Özgürlük farkındalıktır.
Ailey,dine,topluma,arkadaşlara,baskıya,yönetilmeye...farkındalıktır.
Herkes özgür olabilir. Ancak toplumsal eşitlik biraz daha farklıdır. Özgür bireyler toplumları özgürleştirebilirler.
Ayrıca herkesin de böyle bir çaba içinde olduğu da söylenemez. Kimisi basit yaşamlarda, küçük dünyalarda mutluluğu bulurlar. Belki de sorunu basit te aramak daha mantıklıdır. Kimbilir.

Sorunları büyüten bizleriz. Sürekli olarak kendimize ve başkalarına sınırlar çiziyoruz. İnsanları kategorilere sokuyoruz. İnanan, inanmayan. İyi, kötü.Üstün,sıradan.
Masonluğu şu an sadece okuyorum Çok fazla birşey bildiğim söylenemez. Belki de masonluk bu anlamda iç özgürlüğü kazandıran bir yoldur.
İnsan özünde kötü değildir.

Saygılarımla...
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Ekim 09, 2011, 08:41:39 ös
Yanıtla #13
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Selamlar,
Afrikada milyonlarca insan acliktan ölüyorken, basta New York borsasi olmak üzere bircok borsada temel gida maddeleri üzerinde süpekilasyon yaparak milyarlar kazanan insanlar kötümüdürler???

Saygilarimla


Ekim 09, 2011, 09:17:17 ös
Yanıtla #14
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Sanki baştan beri yapılan bir hata var. Konu başlığıyla alakalı gibi gözükse de aslında konuyu saptırıyor bu hata. Konumuz ''insan neden kötü olur?''. Kötülüğün tanımına girersek ki girdik gibi görünüyor, o zaman böyle göreli bir olgunun konuyu saptırması kaçınılmaz gibi duruyor. Göreli!... Şimdi bir çok üyenin buna da şaşıracağını düşünürüm. Evet kötülük görelidir ( midir?). Sonrasında şunu mu sormalıyız?: Bu konuda algılama da mı görelidir? Evet görelidir.

 O halde şuna , yani konu başlığına dönelim; İnsan neden kötü olur? İnsan kötü olmaz ( durun ,parlamayın hemen). İnsan doğası gereği yaşamaya, hayatta kalmaya programlıdır, bütün canlılar gibi. Fakat bu hayatta kalma dürtüsünün, akıl ve zeka farkı sonucu insan açısından diğer canlılara göre,  tanımını değişiktir. İnsan için hayatta kalmak ,sadece tok bir karın, barınacak kuru ve sıcak bir yerden ibaret değildir. İnsan için hayatta kalmanın ölçüsü bunların da içinde bulunduğu fakat çok daha kapsamlı bir istekler bütünüdür. İnsan için, kışın kendisini sıcak tutacak bir kazağı giyiyor olmak tek başına yeterli olmayabilir, insan o kazağın kaliteli bir mağazadan alınmış, pahalı bir kazak olmasını da arzu eder/ edebilir ayrıca.

 Peki bütün yapıp etmelerini, eninde sonunda, kendisini daha iyi ve daha üstün hissetmek için yapan insanı kötü yapan şey nedir?

 Başlığa sadık kalmak ve konuyu tekrar bu yöne çekmek adına, bir soru sormak isterim: İnsanı kötü yapan şey egosu olabilir mi?
enelsır


Ekim 09, 2011, 09:35:08 ös
Yanıtla #15

Sayın enelsır, aslında aynı şeyleri söylüyoruz. İnsan için sadece Maslow piramidinin tabanındaki ihtiyaçlarını karşılamak (barınma, gıda, emniyet, sağlık) yetmez. İnsanın aklı, zekası, hayal gücü vardır, ve bunlarla, hayvanlardan farklı olarak, her zaman "daha" iyisini düşünebilir ve onu "isteyebilir".

Tabii ki bunlara meşru yollarla ulaşırsa, ortada kötü olmak için bir neden kalmaz. İnsan daha iyiye ulaşamayabilir, ama bu durumda kalmaktan da memnun olabilir; en azından kanaatkar davranır ve illegal yolları devreye sokmaz. Ama ihtirasla daha fazlasını arzulaması, ve bunu meşru yollardan, zahmete girerek yapmak istememesi, veya zahmete girmesi, ama bir türlü başaramaması muhtemelen kişiyi kötü yollara itecektir. Ve evet, bunu ona yaptıran şey egosundan başka bir şey değildir.
Karanlıklar prensi bir beyefendidir. W.Shakespeare


Ekim 10, 2011, 01:29:46 öö
Yanıtla #16
  • Ziyaretçi

Yine kötülük paradoksu ile karşı karşıyayız. Kötünün sebebini bir türlü bulamıyoruz. Bu sanırım düalist dünya algılayışından kaynaklı. İnsan beyni herşeyi sınıflandırma eğilinde. Hayvanlar - Bitkiler, Siyahlar - Beyazlar, Gece - Gündüz, İyi - Kötü, Güzel - Çirkin. Bu sorunlardan biri insanın boolean bir düşünce yapısı olmasında. Sırf bu hadiseyi çözmek için monoteist dinler bile bir kötücül yaratmak zorunda kalmış. Kötü avramının tarihsel gelişimine bakarsak (Gerald Messadie'nin bir kitabı) hayli faydalı olacağına inanıyorum. Tavsiye ederim.


Ekim 10, 2011, 01:50:08 öö
Yanıtla #17
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 236
  • Cinsiyet: Bayan

Sebebini  bulamıyorsak, yanlış sonuçtan yola  çıkmışız demektir.Evrenin kendisi  paradoks...

Saygılarımla

AquA
Quoddam ubiquae, Quoddam semper, Quoddam ab omnibus, creditum est!


Ekim 10, 2011, 09:21:14 öö
Yanıtla #18
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Tartışılan bu konuyu bir başlık olarak kim açmış diye baktım: Sayın Popperist.

Tartışmaların gidişi ara sıra olması gereken doğrultudan saptıysa da, bu forumdaki birçok tartışmaya olanla daha kaliteli olduğu da söylenebilir. Bu bakımdan sevindirici.

Böyle bir başlık altında konuya kesin bir sonucç gelemez. Değer yargıları birbirinden farklıdır. Sosyolojik (toplum bilimsel) ve psikolojik(rih bilimsel) bilgilerimizin düzeyi birbirinden hayli farklı ve üstelik başlığı açan Sayın popperist bile bu alanlarda bir uzman değil.

Fakat tüm bunlar bu konunun bu forumda tartışılmasına engel değil. Üstelik böyle bir başlık, belki kimileri farkında bile değildir ama Masonluk ile yakından ilgilidir.

Bu pek bir işe yaramayan lâflardan sonra asıl diyeceğime geleyim.

"İnsan neden kötü olur?" diye bir sorunun yanıtını belki bu doğrudan soruyla bulmak olanaklı değil. Bunun yerine şöyle bir sorunun yanıtını arasak:

"İnsan neden iyi olur?... Neden kötü olmaz?"

Kaktılımcılardan biri sanırım bu görüşü hiç benimsemiyordu. Ona göre tüm insanlar hep köküydü ve kötü olarak kalacaklardı.

Ben ısmarlama işi sevmem. Birisi benden istese yapmam ama belki ben rica edince Sayın Popperist bir başka başlık açar şu ortaya attığım soruya bir giriş yapmak üzere...

Açar mı?

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 10, 2011, 11:45:56 ös
Yanıtla #19
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 667
  • Cinsiyet: Bay

İnsan, kötülük yapmıyor.

Kötülük yapan insanı, algısı yanıltıyor.

insanı kötülük yapmaya iten içsel ( huy ) durumuna bakalım.

Kötü düşündüğümüz huyların bazıları ( şimdi aklıma gelenler )

Kıskançlık , Hırs , Nefs , Gurur , Kompleks , Kibir , Ego ,  intikam,  ..... , ...... , ...... , vs

İnsanı kötü yapan tüm duygusal davranışları burada sıralamak mümkün.
Aslına bakarsak, tüm bu kötü huyların insanda olması GEREKLİ olduğunuda bilmeliyiz.

Mesele bu duyguları nerde,nezaman,nasıl kullanacağımızı bilmek.  Erdem de bu noktada başlar.

insan sizce hiç kıskanç olmamalı mı?
insan sizce hiç hırslı olmamalı mı?
insan sizce hiç egolu olmamalı mı?
insan intikam almasın mı? yada gururlanmasın, nefsi bir şey istemesin mi?

dediğim gibi hepsi olsun. Ama nerde,nezaman,nasıl yapıcağınıda bilsin.
içsel dünyasında bunları karıştıran insan ,yaptığı kötülüğünde farkında olamaz. Hep doğrusunu yaptığını düşünür. Cehalet de bu noktada başlar.


 
Saygılarımla


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
9443 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 19, 2017, 09:01:22 ös
Gönderen: malang
14 Yanıt
13807 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 25, 2012, 12:45:33 ös
Gönderen: BULGARIA
2 Yanıt
4124 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 20, 2008, 11:36:26 ös
Gönderen: poyraz06
29 Yanıt
17916 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 01, 2010, 09:06:19 ös
Gönderen: genau
4 Yanıt
4800 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2010, 08:41:15 öö
Gönderen: Genius Loci
5 Yanıt
6104 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 11, 2010, 08:35:47 ös
Gönderen: Supeluta
Kötü ve kötülük neden var ?

Başlatan Ozan Erturk « 1 2 » Felsefi Sorular

15 Yanıt
15476 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 28, 2012, 12:34:03 öö
Gönderen: Alşah
5 Yanıt
9147 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 27, 2012, 06:50:55 ös
Gönderen: gnothi
3 Yanıt
3162 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 23, 2013, 12:32:18 ös
Gönderen: ockhams
20 Yanıt
9475 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 09, 2015, 12:29:56 öö
Gönderen: darkshadow