Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Hasan Ali Yücel  (Okunma sayısı 21967 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 26, 2006, 06:51:16 öö
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

Hasan Ali Yücel
16 Aralık 1897- 26 Şubat 1961


1921’de İstanbul Darülfünunu (sonradan İstanbul Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirdi. 1922’de İzmir Darülmuallimin’e edebiyat öğretmeni olarak atandı. Daha sonra Kuleli, İstanbul Erkek ve Galatasaray liselerinde felsefe, sosyoloji ve edebiyat dersleri verdi. 1927’de maarif müfettişi oldu. Fransız eğitim sistemini incelemek üzere bir yıllığına Paris’e gönderildi. 1932’de Gazi Eğitim Enstitüsü (bugünkü Gazi Üniversitesi) müdürlüğü, 1933-35 arasında Orta Öğretim Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1935’te İzmir Milletvekili seçildi. Bayar hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığına getirildi. Refik Saydam ve Saraçoğlu hükümetlerinde de bakanlığını sürdürerek 1946’ ya değin aralıksız bu görevde kaldı. 1939’da 1. Eğitim Şurasını toplayarak bir eğitim planı hazırlattı. Ankara Üniversitesi, Fen ve Tıp Fakültelerini, İzmir Yüksek Ticaret ve İktisat Okulunu, Balıkesir ve Edirne Öğretmen Okullarını eğitime açtı. Yüksek Mühendis Okulunun İstanbul Teknik Üniversitesi haline getirilmesi, Üniversite Kanununun çıkarılarak düşünce, bilim ve kürsü özgürlüğünün korunması, tiyatro ve operanın devlet hizmetleri arasına katılarak bu yönde köklü girişimler yapılması, Yüksek Köy Enstitüsünün kurularak kırsal kesimde bilimsel bir yönelişin ilk çekirdeğinin oluşturulması gibi bir dizi önemli atılımı gerçekleştirdi.

Dünya edebiyat klasiklerinin Türkçe’ye kazandırılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ünlü Tercüme Bürosu’nu kurdurdu. Onun öncülüğünde çok sayıda yapıt Türkçe’ye çevrildi. Ayrıca Türk Ansiklopedisi ile İslam Ansiklopedisi’nin yayımına başlandı. Yücel, 1950 genel seçimlerinde milletvekili seçilemeyince İstanbul’a yerleşti. Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinde kültür, sanat ve felsefe konularında makaleler yazdı. 1955-60 arasında İş Bankası Kültür Yayınlarını yönetti. 1958’de UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Genel Kurulu üyeliğine getirildi. 1961’de Kurucu Meclis üyeliği yaptı. Eğitimciliği ve devlet adamlığının yanı sıra usta bir yazar ve çevirmen olan Yücel, edebiyata şiirle girmişti. Mütareke ve Kurtuluş Savaşı yıllarındaki ateşli şiirlerinde vatan ve millet sevgisini dile getirdi.

- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Ekim 09, 2006, 10:13:45 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Hasan Ali Yücel (1897 - 1961)


17 Aralık 1897'de İstanbul'da doğdu. Eğitim hayatı sırasıyla Mekteb-i Osmani, Vefa İdadisi, Cağaloğlu Darülmuallimin-i Aliye (Yüksek Öğretmen Okulu) okullarında geçer. 19 Aralık 1922 yılında öğretmenliğe başladı.

Bir grup meslektaşıyla Muallimler Birliği ve Türk Ocağını kurdu. 1924 yılında Kuleli Askeri Lisesine tayin edilen Yücel, burada edebiyat öğretmenliği yaptı. Ve hemen arkasından da İstanbul Erkek lisesi’ne felsefe öğretmeni olarak atandı. 1926'dan itibaren İstanbul Erkek Lisesi'nde felsefe ve içtimaiyat (Sosyoloji) öğretmenliği ile Galatasaray Lisesi malumat-ı vataniye öğretmenliği yaptı. 1927'de sona eren öğretmenlik yıllarında, "Felsefe Elifbası", "Süri ve Tatbikî Mantık", Hıfzı Tevfik ve Hamamizade İhsan ile birlikte yazdığı "Türk Edebiyatı Numuneleri" adlı eserlerini yayınladı.

1927 başında, Hasan-Âli, Reşat Şemsettin (Sirer) ile birlikte "Mıntıka Müfettişleri" unvanıyla İstanbul Maarif Emirliğine verildi. Hasan-Âli, 1929 sonunda İkinci Sınıf Maarif Müfettiş Umumiliğine yükseldi ve Maarif Emirlikleri kaldırılınca Maarif Vekaleti Teftiş Kurulu Üyesi oldu. 1930'da Maarif Vekili Cemal Hüsnü (Toray), kendisini araştırma ve inceleme göreviyle Paris'e gönderdi. 1930'un sonunda, geniş bir inceleme ve araştırma dosyasıyla Türkiye'ye döndü.

1936'da bu incelemesini "Fransa'da Kültür İşleri" adıyla yayındı. 1931 yılında bazı inceleme ve denetleme yapmak için Atatürk ile birlikte 3 ay sürecek bir yurt gezisine çıktılar. Söz konusuu denetleme gezisinden bir yıl sonra, dil devrimim doğru temeller üzerinde geliştirmek düşüncesiyle, 12 Temmuz 1932'de Türk Dili Tetkik Cemiyeti kuruldu. Hasan-Âli, Cemiyet’in Etimoloji Kolu Başkanlığına getirildi. 1932 yılında, Hasan-Âli, batıdaki benzerleri örnek alınarak kurulan, öğretim üyeleri yurtdışında okumuş kişilerden oluşan Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'ne müdür olarak atandı.

Hasan-Âli, 1933 yılı sonunda Maarif Vekaleti Orta Tedrisat Umum Müdürlüğü'ne atandı. Bu dönemde, üniversiteye geçişteki önemi nedeniyle liselerde reform düşüncesi üzerine yoğunlaştı. 1934'te Cumhuriyet Halk Partisi'ne dilekçe vererek "Milletvekili adayı olarak önerilmesi"ni sağlar; İzmir Milletvekili olarak Meclise girer. 28 Aralık 1938'de, Hasan-Âli Yücel, 41 yaşında iken, Celal Bayar kabinesinde Maarif Vekili oldu. Özellikle Cumhurbaşkanı l.İnönü'nün desteğiyle, yakın çalışma ve dost grubunun katılımıyla büyük bir reform hareketi başlatır ve gerçekleştirir. Hasan-Âli Yücel, 1945'te, 4-20 Kasım arasında Londra'da toplanan ve 43 ülkenin katıldığı UNESCO toplantısında ülkemizi temsil eder.

O'nun döneminde, Ankara Fen Fakültesi (1943), İstanbul Teknik Üniversitesi (1944.) ve Ankara Tıp Fakültesi (1945) kurulur. Dört yıl gibi bir hazırlıktan sonra, 15 Haziran 1946'da 4936 sayılı Üniversiteler Yasası çıkarılır. Hasan-Âli Yücel, 5 Ağustos 1946'da 7 yıl ve 7 ay sürdürdüğü Millî Eğitim Bakanlığı görevinden istifa etti. İstifasından sonra gazetecilik görevinen dönen Yücel, dönemin etkin gazetelerinden Ulus’ta yazılar yayınlar. 1950 yılında hem Ulus gazetesinden hem de CHP’den ayrılır.

1950-1960 arası bu son dönemde, Cumhuriyet'te "Köşemden" başlığı altında yazılar yazar, yurtdışı gezilere çıkar; Kıbrıs ve İngiltere gezilerinden sonra izlenimlerini, düşüncelerini "Kıbrıs Mektupları" ve "İngiltere Mektupları" adıyla yayınlar.

Bir süre (1956'dan itibaren) İş Bankası Yayın İşlerini yönetir, 1960'ta bunu da bırakır. Bu dönemde sağlığı iyice bozulan Yücel 26 Şubat 1961 sabahı, İstanbul'da misafir olarak kaldığı Prof.Dr. Tevfik Sağlam'ın evinde enfarktüs'ten vefat eder.

Şair Can Yücel'in babası, Japonya kıyılarında batan Ertuğrul Fırkateyninin kaptanı Ali Beyin torunudur.


Ocak 31, 2009, 09:35:00 ös
Yanıtla #2
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 95
  • Cinsiyet: Bay

İkinci savaş yıllarında liseyi bitiren iki genç, yurtdışında okumak için birinin babası olan, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'e giderler. Bakan, ikisi de çok başarılı olan çocuklara, "Ben milli eğitim bakanıyım, eğer oğlumu yollarsam yakışık almaz, ama seni yollayacağım" der. Babası Bakan olduğu için yurtdışında okuyamayan genç, büyük şair Can Yücel, bakanın seçimi ile yurtdışında okuyup dünyaya Türk adını duyuran genç liseli ise beyin cerrahı Prof. Gazi Yaşargil'dir.
Bu da böyle bir anı...Koskocaman bir adamı rahmet ile anmamız için minicik-ufacık bir anı...
Saygılarımla
Dışarıdan içeri baktığında anlayamazsın;içeriden dışarı baktığında anlatamazsın.


Şubat 04, 2009, 12:58:58 öö
Yanıtla #3

Çağın en güzel gözlü<maarif müfettişidir.
Bilgi , en kutsal güçtür !


Haziran 22, 2009, 10:08:10 ös
Yanıtla #4
  • Ziyaretçi

Sn. Mason,

Elinizde Hasan Ali Yücel'in nasıl ve nerede mason olduğu, hangi derecelere çıktığı hakkında bilgi var mı? Örneğin Ayhan Işık ile ilgili bölümde bu bilgiler verilmişti. Saygılar...


Temmuz 23, 2009, 07:09:30 ös
Yanıtla #5
  • Ziyaretçi

Geçen mesajda tam olarak kendimi ifade edemedim ya da Sn.MASON ve diğer üstad masonlar meşguldüler. Bu nedenle herhangi bir cevap alamadım. Sorum konuyla ilgilenen herkes için geçerli:  Forumumuzun "Kardeşlerimiz" bölümünde Ayhan Işık'ın Masonik hayatı ile ilgili bilgilere yer veriliyordu. Örneğin tekris tarihi, nerede tekris olduğu, hangi derecelere ulaştığı gibi bilgiler yer alıyordu. Hasan Ali Yücel'le ilgili böyle bilgiler var mıdır? Örneğin ben, belki de en başarılı Milli Eğitim Bakanı olan Hasan Ali Yücel'in nasıl/ne zaman mason olduğunu merak ediyorum. Bu bilgiler biz haricilerle paylaşılabilir mi acaba ? Saygılarımla...


Ağustos 01, 2009, 01:01:41 öö
Yanıtla #6
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 439
  • Cinsiyet: Bay

sn MASON

gerçekten bizlerle zaten bildiğimiz tanıdığımız bir kişi olan hasan ali yücek'i tekrar aklımızda bir yerlerde canlandırdığınız için teşekkür ederim. kendisini eğitim ve eğitim alanındaki çeşitliliği artırmak için çalışmış örnek alınması gereken bir kişinin bu alanda neler yaptığı hakkında bilmediğimiz yönleriylede ön plana çıkarmış olduk.

yalnız bende sn Rousseau gibi masonluk hakkındaki geçmişi hakkında bilgilere verilebilmesi mümkünmüdür acaba.


saygılarımla,


Ocak 27, 2010, 08:50:51 ös
Yanıtla #7
  • Ziyaretçi

Kendisini çok önceden beri tanırım eserlerini de okumuştum zamanında,kendisinin mason olduğunu yeni öğrendim...


Kasım 12, 2012, 08:04:56 ös
Yanıtla #8
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 120
  • Cinsiyet: Bay

Bu başlık altında Sn. Can Yücel'in babası için yazdığı o eşsiz şiirini yazmamak, belki Hasan Ali Yücel'e en saf en temiz bakış açısını eksik bırakmak olacaktı. Bu eksiği gidermek istedim. Siyasi, eğitimci, aydınlatma gayretlerinin öncülerinden olması itibariyle kitabi anlamda bildiğimiz sayın Hasan Ali Yücel'e evladının bakış açısı olayın ne kadar derin olduğunu da gösteriyor aslında. Saygı ile

HAYATTA BEN EN ÇOK BABAMI SEVDİM
Hayatta ben en çok babamı sevdim.
Karaçalılar gibi yardan bitme bir çocuk
Çarpı bacaklarıyla – ha düştü, ha düşecek –
Nasıl koşarsa ardından bir devin,
O çapkın babamı ben öyle sevdim.

Bilmezdi ki oturduğumuz semti,
Geldi mi de gidici – hep, hepp acele işi! –
Çağın en güzel gözlü maarif müfettişi.
Atlastan bakardım nereye gitti,
Öyle öyle ezber ettim gurbeti.

Sevinçten uçardım hasta oldum mu,
40’ı geçerse ateş, çağ’rırlar İstanbul’a,
Bi helallaşmak ister elbet, diğ’mi, oğluyla!
Tifoyken başardım bu aşk oy’nunu,
Ohh dedim, göğsüne gömdüm burnumu.

En son teftişine çıkana değin
Koştururken ardından o uçmaktaki devin,
Daha başka tür aşklar, geniş sevdalar için
Açıldı nefesim, fikrim, canevim.
Hayatta ben en çok babamı sevdim.

CAN YÜCEL
Ayakta Ölmek Diz Üstünde Yaşamaktan Yeğdir.


Aralık 13, 2014, 12:52:04 ös
Yanıtla #9
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 107
  • Cinsiyet: Bay

Örnek yaşam, örnek insan, önünde saygıyla eğiliyoruz. Anıların insanlaşma yolumuzu aydınlatsın.
Bir noktadan sonsuz doğru geçer. İki noktadan ise bir doğru geçer. Senin koordinatlarını diğer noktalarla çizdiğin doğrular belirler.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
19 Yanıt
19153 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 02, 2007, 12:00:59 ös
Gönderen: Fraternis
25 Yanıt
11330 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 20, 2009, 01:22:50 öö
Gönderen: Isis
7 Yanıt
7021 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 18, 2011, 09:48:10 ös
Gönderen: hakan_34_06
6 Yanıt
9963 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 13, 2010, 03:25:47 öö
Gönderen: amerbach
0 Yanıt
3243 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 17, 2010, 09:30:53 öö
Gönderen: ceycet
4 Yanıt
7554 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 01, 2011, 10:01:33 ös
Gönderen: scherif
2 Yanıt
5786 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 03, 2011, 01:43:58 ös
Gönderen: Prometheus
0 Yanıt
2444 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 23, 2012, 11:16:57 ös
Gönderen: park10
Hasan

Başlatan MASON Uyeler

0 Yanıt
2141 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 25, 2012, 10:39:47 öö
Gönderen: MASON
1 Yanıt
2685 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 25, 2015, 10:07:00 öö
Gönderen: Melina