Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Seçilmişlik  (Okunma sayısı 4760 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 19, 2011, 12:06:59 öö
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 117
  • Cinsiyet: Bay

Seçilmiş olmak hangi durumlarda ve nelere göre seçilmiş olarak adlandırılmak nedir ?

Saygılarımla...
« Son Düzenleme: Mart 21, 2011, 07:51:07 öö Gönderen: dogudan »
להאיר את הפריבילגיה


Mart 21, 2011, 02:22:11 öö
Yanıtla #1
  • Seyirci
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 647
  • Cinsiyet: Bay

Seçilmiş olmak sadece bi ünvandır. İnsanı hiçbir yere yükseltmez. Aslında süper bir ego şişirmesidir. Kimsenin diğerinden üstün olması veya seçilmiş olması imkansızdır. Böyle kariyerleri insanlar yaratır ve bununla psikolojik olarak ve maddi olarak beslenirler.
Seçilmiş olduğuna inanmak bir uyuşturucu almaktan farksızdır. Kişiyi o kademeye,kariyere veya hermeyse oraya hapseder.
Aslına konu çok uzun ama, ben kısa keseyim.

Saygılarımla...
« Son Düzenleme: Mart 21, 2011, 07:52:00 öö Gönderen: dogudan »
Bir yere ait olmayı hiç istemedim. Ya kendim olurum yada başkalarının arkamdan övgüleri ile ölmüş olurum.


Mart 21, 2011, 07:22:23 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Konu Masonluk ile bağlantılı olunca, bu terim pek de öyle Sayın Prometheus’un dediği gibi değil. Burada kişinin üzerinde yaratılan ya da kişinin kendiliğinden bilinçaltında ya da üstünde etkilendiği öyle bir psikolojik durum da yok.

Sayın Prometheus kısa kesmiş ama ben biraz uzatayım.

Masonlukta “seçilmiş” sözcüğü bir sıfat ya da isim kipinde hayli sık kullanılıyor. Özellikle yüksek derecelerde geçiyor ama işin aslına bakarsanız bunu Masonluğun ilk derecesinde bile görmek olanaklı. Şöyle ki;

Günümüzdeki Masonluğun simgesel derecelerinde çalışan bir locanın kendi içindeki örgütlenme ve çalışma tarzı, Roma İmparatorluğu’nun parlak dönemlerindeki kolejlere (collegia) pek benzer. Öyle çok benzer ki, bu benzerliğin günümüzdeki Masonluğun kökü olduğu ileri sürülen o Operatif Masonluk dönemindeki locaların örgütlenme ve çalışma tarzına oranla daha ileri olduğu rahatça söylenebilir.

Kolejlerde mesleğe ya da zanaata yeni alınan bir çırağa “cooptatus” denirdi. Bu Latince terimin dilimizdeki tam karşılığı “seçilmiş”. Bunun nedeni de, mesleğe alınacak kişilerin toplumdaki gençler arasından seçilerek alınmasıydı.

Nitekim günümüzdeki Masonlukta da bir bakıma öyle değil mi? Gerçi şimdilerde mason olmak isteyen bir kişi doğrudan başvuruda bile bulunabiliyor ama işin doğrusu bir masonun onu seçmesi ve ona Masonluğa girmeyi önermesi. Dolayısıyla bir mason adayının daha locaya önerilmeden önce “seçilmiş” olması.

Ancak, sorusu pek açık olmamakla birlikte sanıyorum ki Sayın ShaGrot daha çok Masonluğun yüksek derecelerindeki seçilmişlikten yani Fransızcada “elu”, İngilizcede “elect” olanlardan söz edilmesini istiyor. Onlar, genellikle ilgili derecelerin ritüellerinde yer alan bir alegorik anlatımda, simgesel olarak belirgin bir görev ya da işlevi yerine getirmek üzere seçilmiş olan kişilere verilen derece unvanları; hani Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’deki “Dokuzlar Seçilmişi” ya da “On Beşler Seçilmişi” hatta “Seçilmiş Yüce Şövalye” gibi… Buradaki “seçilmişlik” aslında o dereceye gelmiş olan bir kişinin özel olarak seçilmişliği değil, sadece ilgili derecenin ritüelinin gereği olarak o kişilere verilmiş unvanın kapsamındaki bir nitelik. Dolayısıyla burada aslında belirli koşullara ya da durumlara göre bir seçilmiş olma durumu yansıtılmıyor.

Ancak elbette bir de şu var. Masonluktaki ritlerin ya da sistemlerin ileri ve yüksek derecelerinden kimilerinde de masonlara bir seçme sonucu o derecelerde çalışması için öneri götürülmesi söz konusu olabilir. Bu da bir bakıma “seçilmişlik” sayılır çünkü öneri belki aynı durumda olan başka kişilere değil de özellikle o kişiye götürülmüştür.


« Son Düzenleme: Mart 21, 2011, 07:51:35 öö Gönderen: dogudan »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 21, 2011, 11:02:40 öö
Yanıtla #3

Kimsenin diğerinden üstün olması veya seçilmiş olması imkansızdır.

Öncelikle bu cümleye katılmadığımı belirtmek zorundayım. Eğer kastedilen soyluluk, vb. gibi sebeplerle "elde edilen" bir üstünlükse biraz kabul edilebilir bir yargı. Ama kişisel niteliklerden bahsediliyorsa katılmam gerçekten imkansız. Dini alıntılar yaparak bir şeyleri açıklamaktan pek hoşlanmam, ama sanırım tam yeri geldi, kullanmak isterim. "Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?"

Bilgi üstünlüktür. Öğrenen, bilen, düşünen kimseler buna gerek bile duymayan kitlelerden üstündür. Zeka olarak da eşit değiliz (burada maalesef diyecektim, diyemedim). Bilimsel olarak ölçüm yapılabiliyor, ve kimileri diğerlerinden daha üstün çıkıyor.

Cevabı kısa yazmak adına, cümle tam açıklanmadığı için oluşan bir yanlış anlama mümkün diye düşünüyorum. Konuyu kişisel özelliklerden çıkartıp sosyal statüye çevirirsek, sanırım daha anlamlı olur. Kimse babası daha zengin diye bir başkasından "daha üstün" olamaz. En azından ideali budur, uygulama bunu göstermese de... Ama insanlar yetişmişlik, bilgi, zeka, algı, yetenek, vb. birçok yönden birbirinden ayrılırlar.

Seçilmiş olmak hangi durumlarda ve nelere göre seçilmiş olarak adlandırılmak nedir ?

Burada korkarım soru tam olarak yazılamadan gönderilmiş. Onun için de başlığın devamında herkes bir kelimeyi tutup onun üzerinden yorum yapmış.

Eğer kastedilen seçilmişlik "elitistlik" anlamında kullanılıyorsa, hayır Masonlar elitist değildir. Bazı özellikler aranır, bu birçok başlık altında detaylarıyla açıklandı. Bu özellikler konusunda bir seçme yapılması son derece doğaldır. Ama bu seçilmişlik hiç kimseye bir "seçkinlik" statüsü vermez.

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Mart 22, 2011, 12:07:13 öö
Yanıtla #4
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 206

Sayin Prometheus guzel yorum yapmis ama bana biraz eksik geldi. "Secilmislik" kelimesini tek basina ele alirsaniz elbette ki ego tatmini ile karsilasirsiniz. Ancak durum Masonluk icin biraz farkli.

Once ornek vererek baslayayim. Hayatimizin muhtelif yerlerinde bazi kurumlara basvururuz; bu kimi zaman bir okul olur, kimi zaman herhangi bir is pozisyonu, kimi zaman ise bir spor klubunun takimi. Masonluk da bu orneklerden cok farkli degildir. Davet edilmez, kapiyi siz calarsiniz. Dolayisi ile bir basvuru durumu soz konusu. Hal boyle olunca cok dogal olarak basvurunuz degerlendirilir. Sonuc musbet ise, kabul edilirsiniz, yani Masonluga secilirsiniz.

Kimse size "sen secilmis kisisin" demez. Isin asli, Masonluga "secilerek" alindiginizdir. Yukarida verdigim ornege donup bir benzetme yapmak gerekirse; OSYM'ye bakmak heralde yeterli olacaktir. Sinava giren ogrenciler basarili olurlarsa secilirler ve yerlestirilirler. Bu durumun akillarda soru isareti yaratmasi cok normal.

Sayin Prometheus cok onemli bir noktaya temas etmis. Bakiniz burasi cok onemli! Eger biz Mason Kardeslerimize secilmis kisiler dersek, o zaman en onemli ulkulerimizden birisi olan ayni seviyede bulusma ilkemizi cignemis olur, atil ve islevsiz bir duruma duseriz.

Havadaki sisi dagitmaka fayda var. Masonluga secilerek girildigine bir kez daha dikkat cekmek isterim. Ancak bu demek degildir ki, bizler kendi egosu icinde hapsolmus, harici hayattaki kiymetli arkadaslarimizdan kendimizi soyutlamisiz, ve onlari bir bakima kendimizden alcak gormusuz.

Saygilar/Sevgiler, Sayin Prometheus'a da bu kadar onemli bir noktaya parmak bastigi icin tesekkurler.

-Potentate
In Thy name we have assembled!


Mart 22, 2011, 12:49:54 öö
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 117
  • Cinsiyet: Bay

Sayın adam benim soruma aradığım cevabı buldum teşekkür ederim, ayrıca cevap verenlerede...

Saygılarımla.
להאיר את הפריבילגיה