Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Mason Olmak İsteyen Kişiye Öneriler - 1  (Okunma sayısı 34354 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 09, 2014, 01:08:41 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Bu başlık altında, genç bir adamın Masonluğa girmek, mason olmak istediği varsayımıyla, bu işe tümüyle dışarıdan bakarak, kendisine birtakım önerilerde bulunacağız.

Ancak bu başlık altındaki konuya daha önce “Mason olmayı istemeden önce kendimizi hazırlamalımıyız” diye bir başlık altında başlanmış olduğundan ve orada sayın asimov çok güzel bir özet öneride bulunduğundan, ilk aşamada onu buraya kopyalayalım.

Sayın Asimov der ki;

Mason olamaya hazırlanacak bir kişi üç türlü hazırlık yapmalıdır.

Birincisi maddi hazırlıktır: Bu işin maddi bir boyutu, yükümlülüğü vardır. Çok büyük paralar olmasa da, ay sonunu zor getiriyorsanız bu iş sizi zorlar. Maddi açıdan kafanız rahat olmalıdır. Maddi açıdan gelecek kaygısı masonluk önünde bir engeldir.

İkinci hazırlık manevi hazırlıktır: Gerçekten neden mason olmak istediğinizi, beklentilerini iyi tartmanız gerekir. Mason olduktan sonra karşılaşılabilecek güçlükler göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle Türkiye'de masonluğa bakış açısı nedeniyle, kişi mason olduktan sonra iş ve yakın çevresinde sürekli masonluğunu gizlemek zorunda kalacaktır. Çünkü işinde yükselme ve özellikle kamu sektöründe çalışan masonlar için bugünkü şartlar çok olumsuzdur.

Üçüncü hazırlık zaman olarak hazırlıktır: Zaman hazırlığı ikiye ayrılabilir. Birincisi Masonluğa zaman ayırmanız gerekir.Masonluğu sadece onbeş günde gidip toplantılara katılım olarak görürseniz masonluğunuz dernek üyeliği olarak kalır. Sizin bu kuruma bir katkınız olmaz. Aynı şekilde belki de kurumun da size bir katkısı olmaz.  İkincisi masonluğa doğru zamanda girmek önemlidir. Olgunluk çağı ideal kabul edilebilir. Çok genç veya çok yaşlı girmek olasıdır ancak 30 ve 40'lı yaşlar idealdir.


Bütün bunlar gözönüne alınarak  kişi kendisini mason olmaya hazır hissetmelidir.



Bunlar çok güzel… Ancak diyelim ki Sayın asimov’un belirtmiş olduğu bu hazırlıklardan ilk ikisini geçtik yani maddi yükümlülük bakımından genelde bir sorun yok, adımızın mason olarak çıkması da bize ancak onur verir.

Üçüncüsü üzerinde durmak gerek ama ona sonra geleceğiz çünkü daha önce yapılması gereken işler var.

Ben şimdilik burada durayım. Ancak katılımcılarımız, mason olmak isteyen bir kişinin her şeyden önce yani ilk olarak ne yapması gerektiğini benden önce de belirtebilir. Belki benim öngördüğüm ile bir diğer katılımcımızın düşündüğü aynı olmayacaktır ama zararı yok. Bir orta yol bulmaya çalışırız.

Sonra bu başlığın ikinci aşamasıyla devam edeceğiz.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 09, 2014, 01:55:04 ös
Yanıtla #1
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Sn.Asimov'un belirtmiş olduğu hazırlık aşamaları benim düşüncelerimle uyuşmakta fakat sıralama manevi hazırlık-zaman olarak hazırlık-maddi hazırlık şeklinde olmalı diye düşünüyorum.
Görmek, varlığın yükselişidir.


Kasım 09, 2014, 01:58:18 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 107
  • Cinsiyet: Bay

Aslında sanırım bu üç madde içinde önce hür ya da özgür  olmak gerekiyor.
Maddi gelecek kaygıları olmayan biri için ilk iki madde daha kolay aşılabilir.
Üçüncü madde  zaman ayırmak, bir açıdan sanırım kişinin masonluğa hayatında vereceği yerle bağlantılı olsa gerek. Bu da neden mason olmak istediğiyle ilgili olmalı.
Bir başka açıdan da sanırım Masonluğa zaman ayırmak için de maddi açıdan hür yada özgür olunmalı yani "ilk madde"...Örneğin bir mason etkinliğine yada toplantıya katılmak için işinden izin istemek vs gibi maddi kaygılara dönüşebilecek durumlardan hür olunmalı....

Biz maddi gelecek kaygılarımız yanında 30 40 arasınıda aştığımıza göre  meraklı amatör olarak kıyıdan katılım sağlayabiliriz sadece herhalde. :)
Bir noktadan sonsuz doğru geçer. İki noktadan ise bir doğru geçer. Senin koordinatlarını diğer noktalarla çizdiğin doğrular belirler.


Kasım 09, 2014, 03:26:08 ös
Yanıtla #3
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Bu gun oglumun dogum gunu ve Almanya Tarihi'nin en onemli gunu. Berlin Duvari'nin yikilisinin 25. yildonumu.
Birazdan kutlamalara katilmak icin cikacagiz. Gitmeden bir cumle yazmak istiyorum.

Baska bir baslik altinda ADAM abi bir cumle yazmisti.

"Nice ADAM var Mason degil, nice Mason var adam degil"

Bence Mason olmak isteyenlere onerebilecegim  ilk sey oncelikle ADAM olmaya calissinlar.


Kasım 09, 2014, 04:55:58 ös
Yanıtla #4
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

SayınTij  son cümlesinde ne kadar güzel söylemiş. Tebrikler.

ADAM olmaya çalışmak masonluğun birinci önceliğidir.
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Kasım 09, 2014, 05:28:41 ös
Yanıtla #5
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Bir önceki yapmış olduğum yorumun beni tatmin etmemesi,yetersiz kalması ve bu konu hakkındaki düşüncelerin artması için ek paylaşımları sunmak isterim.Yanlış bulduğunuz yerlerde yapacağınız uyarı ve önerilerden memnuniyet duyarım.

Mason olmak (olmaya çalışmak) için önce bilgi edinmek,edinilen bilgileri anlamak ve uygulamak sonrasında ise başvuru yapmak yani öğrenmek gerekir.Masonluğun öğrenim sürecine gelene kadar yapılması gerekenleri tartışmak için açılan bu başlık ilgi duyanlar için çok yararlı olacaktır.

İlk olarak masonluğa girmek için bence en önemli konu manevi hazırlık aşamasıdır.Öncelikle bu manevi hazırlık masonluk istediği için olmamalıdır.Kendi içimizde masonluğa uygunluğumuzu test etmeliyiz.Masonluk istediği için değil,biz kendi içimizde mason (önlüksüz mason) olmalıyız.Tabi bu süreç içerisinde yanlışlıklarımızda olabilir ve bunları bu manevi hazırlık süreci içerisinde gidermemiz gerekmektedir.Manevi hazırlığı kendimizde hiçbir zaman yeterli göremeyebiliriz veya bundan emin olamayabiliriz.Nitekim eğer kendimiz başvuracaksak bu hazırlığı tamamladığımızdan ise emin olmamız gerekir.Diğer türlü önlüksüz mason olduğumuz takdirde masonluk için teklif sunacak kişiler ile de karşılaşabiliriz...

Manevi hazırlığı sağladıktan sonra karar vermemiz gereken bir diğer konu ise masonluğun vereceği manevi yükümlülükleri karşılayabilmek.Bu konu da manevi hazırlık kadar önemli bir konu olup,masonluğa girdikten sonra çalışmalara uyum sağlamak ve manevi yükümlülükleri yerine getirmek,kişi zaten önlüksüz mason olmuştur bu konuda sıkıntı yaşamaz diye düşünmemek gerekir.

Manevi hazırlık sürecinde bir diğer konu ise mason olduğumuz takdirde masonluğu yaşayabilmek için sosyal durumumuzun uygunluğunu kontrol etmek.Şahsen kendi adıma konuşmam gerekirse bulunduğum il masonluğu yaşamama değil alacağım ışığı yaymama engeldir.Mason localarının neden her ilde bulunmadığı sorusunun en açık cevabıdır benim için.Bu durumda masonluğu yaşamak ve yaşatmak ; kendi içimizde rahat veya zor yaşayabiliriz ama masonluğun öğretilerini çevremize uygulayamazsak ne anlamı kalır.Masonlukta tabir edilen kaptaki suyun tamamını içmemek ve paylaşmak kavramını ne kadar sağlayabiliriz.

Manevi hazırlık aşaması en önemli aşama olup biraz daha açılabilir,konuyu uzatmadan benim için ikinci aşama olan zaman aşamasına geçmek isterim.

Masonluğa verilecek zaman sadece toplantı zamanından ibaret değildir.Masonlukta gelişim hem kişisel,hem çevresel olacaktır.Kişi geliştikçe yaymak istediği ışık daha çok artacaktır.
Sadece toplantı saatleri için değil,masonluğun öğretilerini uygulamak,çözümlemek kısaca üstünde çalışmak gerekir.Daha çok ayrılması gereken zaman bu bölümde olacaktır.Masonluk için yapacağı çalışmaları,okuyacağı kitaplar vs. bunların hepsi toplantı saatlerinden daha fazla zaman alacaktır.Kişinin bu zamanı ayırması ,ayırabileceğinden emin olması gerekmektedir.

Masonluğa giriş yaşı 21 (hariciler için),genç yaşta masonluğa kabul edilen harici olup/olmadığını bilmiyorum.Ama genç yaşta mason olanlar az da olsa bulunmakta.Kendimizi çokluğun içinde değil,azlığın içinde görmemiz gerekir.Olgunluk kimi insanlarda 20’li yaşlarda oluşur,kimi insanda ise 50’li yaşlarda bile oluşmaz.Tabi ülkemizde bunun ortalamasına baktığımızda Sn.Asimov’un söylediği gibi 30-40’lı yaşlardır.Bu yaşların öncesinde mason olabilmek çok güzeldir fakat ekonomik özgürlüklerin sağlanması,düzenli bir hayatın kurulması vs. genelde 30’lu yaşlarda gerçekleştiği kabul edilse bile bu konuda  benim gibi istisnalar bulunmaktadır.Bu sebeple yine bu olgunluğa ulaşıp/ulaşmamayı kişinin kendisi belirlemeli varsa eksiklerini giderdiği zaman başvuru kararını vermelidir.

Sn.Gezdirici’nin bahsetmiş olduğu hür konusunun bir kısmına katılmıyorum.İş yerinden izin istemek gibi bir durumun olmamasından bahsetmiş.

Bütün masonlar kendi işlerinin sahibi mi ?

Kendi işinin sahibi olanlar yeterince hür mü ? Sorularını sormak isterim.

Bir diğer hazırlık aşaması olan maddi hazırlık aşamasına gelince;maddi hazırlık aşaması için gerekli bilgiler forumda mevcut bulunmaktadır.Bu maddi yükümlülükleri belli bir süre zarfında kişi tamamlayabilecek ise başvurusunu o zaman yapmalı fakat bu yükümlülükleri kolay kolay kaldıramayacağını düşünüyorsa ve diğer tüm hazırlık aşamalarını geçip sadece bu maddi hazırlık aşaması yüzünden başvuramıyorsa o kişi mason olamıyorum diye düşünmemeli önlüksüz mason olabilmek için çalışmalıdır..Sonuçta zamanın ne getireceği bilinemez hayatının ilerleyen zamanlarında maddi yükümlülükleri sağlayabileceğini düşündüğü zaman başvurusunu yapabilir.

Her ne kadar ülkemizde gelir adaletsizliği olsa bile masonluğun giriş ücreti ve aidatı ödenemeyecek kadar yüksek bir ücret değil.Maddi imkanları kısıtlı olan biri için ise birikim yapılıp giriş ödentisi ve aidat ödenebilir diye düşünüyorum.Bu birikim yapılırken aile fertlerinin haklarında kısıtlama yapılmaması gerekir.Bugün baktığımız zaman geçim sıkıntısı çeken birçok aile kurban bayramında kurbanlarını kesmekte hatta bunun için kredi kartı ile kurban alma konusunda icazetler almaktadır.Bu yapılan ne kadar doğru ise,bizimde masonluğa girmek için yapacağımız birikiminde doğru bir şekilde olması gerekmektedir.

Daha önce bahsettiğim gibi bulunduğunuz ilde mason locası yoksa ve masonluğa başvuracak tüm manevi ve zaman yükümlülüklerinizi yerine getirdiğiniz takdirde ayrıca bu konuda da bir maddi ve zaman yükümlülüğü bulunmaktadır.

Sonuç olarak masonluk istediği için hazırlık yapılmamalı,kalbinizde ve gönlünüzde mason olabildiğinizi hissettiğinizde başvuru yapmalısınız.Ne yazık ki başvurunun tekrarı yok , yani kabul edilmediğinizde tekrar başvuru yolları kapanmakta.Forumda daha önce bir konu içerisinde görmüştüm.Bir üyemiz başvuru yapmış ama cevap alamamıştı.Aslında bu onun için üzücü olmamalı çünkü  kabul edilmediğine dair bir cevap almamış..

İçtenlik ve iyi bir hazırlık sonrası kapının açılması dileğiyle.Saygılarımla
Görmek, varlığın yükselişidir.


Kasım 09, 2014, 06:02:57 ös
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Ben bu işi ağır ağır, aşama aşama götürelim diye düşünmüştüm; olmadı.

Sayın mbulut, sağ olsun, anlatmış da anlatmış.

Masonluğa girmek, mason olmak isteyen dostum,

Sayın mbulut'un bu yazdıklarını baştan sona, dikkatle okumanı öneririm. Burada çok güzel bir derleme var. Belki bazı yerleri biraz romantik ama güzel. Üstelik hepsi doğru.

Bu yazı dizisinin ikinci aşamasında ben Sayın mbulut'un değinmiş olduğu hoktalardan bir tekini alacağım ve sana bir öneride bulunacağım.

Bu arada belki başka değerlendirme yapanlar da olabilir.

 

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Kasım 09, 2014, 08:56:44 ös
Yanıtla #7
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 155
  • Cinsiyet: Bay

Sayın mbulut'un yazısında aklıma birkaç nokta takıldı.Öncelikle bildiğim kadarıyla insanın önlüksüz mason olmaya çalışması pek mümkün değil çünkü önlüksüz mason tanımı yine masonlar tarafından masonluğa uygun ve fakat henüz bu kapıdan girememiş ya da zamanında girmeyi tercih etmemiş hariciler için kullanılıyor.Dolayısıyla insan önlüksüz mason olmaya değil de iyi ve ahlaklı insan olmaya çalışabilir kanaatindeyim.

İkinci olarak insan kalbinde mason olduğunu da hissedemez gibi geliyor çünkü sizin masonluğa uygun bir aday olup olmadığınız veya kalbinizde mason olup olmadığınız da yine aynı şekilde masonlar tarafından verilecek bir karar niteliğindedir.Dolayısıyla bu noktada yine iyi ve ahlaklı bir insan olmaya çalışmak entelektüel bir yaklaşıma sahip olmak elinden geldiğince vizyonunu geliştirmeye çalışarak hem gelişmek hem çevresini geliştirmek ama önce kendini bilmek atılması gereken adımlar içerisinde sayılabilir bildiğimce.

Bir de son olarak başvurup kabul edilmediğinizde bir daha başvuramazsınız ya da bir daha dernekten içeriye giremezsiniz diye bir kaide olduğunu bilmiyordum benim bildiğim yanılmıyorsam 3 sene kadar ertelendiği yönünde.

Saygılarımla.
Memento Mori


Kasım 09, 2014, 09:55:28 ös
Yanıtla #8
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Öncelikle Sn.ADAM ve Sn.erim’e yapmış oldukları paylaşım ve bilgilerden dolayı teşekkür ederim.

Önlüksüz mason tanımı elbette masonlar tarafından verilen bir sıfattır.İyi ve ahlaklı olmaya çalışan ve bunu başaran kişi ben önlüksüz masonum kelimesini kullanmaz diye düşünüyorum.Bu tanımı iyi ve ahlaklı bir insan olarak açıklamak muhakkak daha açık olacaktır.

Başvuru kabulü ile alakalı olarak locaya başvurunun kabul edilmemesi halinde aynı büyük locaya bağlı başka bir locaya da başvuru yapılmıyor,kabul edilmiyor diye biliyordum.Bunun süresi 3 yıl ise çok güzel.Eğer başvuran kişinin giderilebilecek türden eksikleri var ise bu süre zarfında eksikler tamamlanabilir.
Sizlerin vermiş olduğu bilgiler sayesinde yanlışlarımı düzeltiyor ve eksikliklerimi gideriyorum.Yapmış olduğunuz/olacağınız katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: Kasım 10, 2014, 07:12:24 öö Gönderen: ADAM »
Görmek, varlığın yükselişidir.


Kasım 09, 2014, 10:19:33 ös
Yanıtla #9
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811


Mason olmak isteyen kisiye benim necizane önerim, önyargili bir insan olmamasi veya önyargilarindan mümkün oldugunca arinmasi veya arinmaya calsimasidir.
« Son Düzenleme: Kasım 10, 2014, 07:14:42 öö Gönderen: ADAM »


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
715 Yanıt
834133 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 16, 2022, 01:01:59 öö
Gönderen: Behiye1921
2 Yanıt
25778 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 25, 2010, 07:16:20 ös
Gönderen: shaGrot
16 Yanıt
10863 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 02, 2016, 04:49:36 öö
Gönderen: ayhanbakkal
34 Yanıt
25795 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 24, 2014, 06:01:59 ös
Gönderen: Gamze
5 Yanıt
13105 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 17, 2014, 10:59:49 öö
Gönderen: ADAM
21 Yanıt
29433 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 25, 2017, 11:20:43 öö
Gönderen: gfeenatre
9 Yanıt
14940 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 17, 2011, 12:14:05 ös
Gönderen: Servan
4 Yanıt
3970 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 11, 2014, 10:41:03 ös
Gönderen: aykan
3 Yanıt
3214 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 11, 2014, 11:16:08 ös
Gönderen: BMY
26 Yanıt
13223 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 16, 2014, 10:43:38 ös
Gönderen: edebiyat_ogr