Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Kefil  (Okunma sayısı 5803 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 05, 2011, 09:58:55 ös
  • Ziyaretçi

Yurt dışında ki bir Mason locasına üye Masonlar,başka bir ülkede ki bir kişiye kefil olabilirler mi ?

York Riti Locasına üye Masonlar,İskoç Riti Locasına üye olmak isteyen bir kişiye kefil olabilirler mi ?

Saygılarımla


Ocak 06, 2011, 12:15:44 öö
Yanıtla #1
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 206

Sayin sundance-

Ilk sorunuzun cevabi kisaca "hayir, kefil olamazlar" dir. Hatta benim mensubu oldugum obediyansa bakacak olursak; birakalim baska ulkeyi, baska Loca'ya basvurmak isteyen bir kisiye bile kefil olamazsiniz veya onerilmis bir kisi hakkinda oy veremezsiniz. Basitce bu islere biz "Lodge Business" deriz, ve bu islerin yurutumunden sadece o Locaya mensub Masonlar sorumludur.

Bu noktada unutmamamiz gereken sey bu kuralin evrenselliginin boyutudur. Eger birbirini taniyan iki Buyuk Loca, bu konuda bir mutabakata varmis ve kefil olmanin onunu acmislarsa o zaman pekala kefil olma islemi gerceklesebilir.

Gelelim York Riti ve Iskoc Riti sorunuza. Bu iki vucut birbirinden tamamen ayri olduklarindan mutevellit hicbir islemde etkilesim gerceklesmez. York Ritine Mensub Mason York Riti icin, Iskoc Ritine mensub Mason ise Iskoc Riti icin kefil olabilir. Aksi mumkun degildir.

Bu anlattiklarim olayin teknik aciklamasidir. Bir de kisisel iliski boyutu mevcuttur. Farz edelim meslekte iyi taninan ve sevilen bir Kardesin bir yakini bir Loca'ya muracat etmek istiyor. Bu durumda teknik olarak Kardes bu zati kendi mensubu olmadigi Locaya oneremez. Ancak Masonik cevrelerde tanindigi icin o Loca'ya mensub baska Kardeslerin kefil olmasina vesile olabilir.

Saygilar,

-Potentate
In Thy name we have assembled!


Ocak 06, 2011, 01:07:42 öö
Yanıtla #2
  • Ziyaretçi

Sayın Potentate,

Oldukça ayrıntılı şekilde bilgilerinizi paylaştığınız ve ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Verdiğiniz cevaplar paralelinde bir başka sorum olacak.

Mason olmak isteyen kişiyi yakından tanıyan ve ona kefil olabilecek Mason üyeler, başka bir ülkede ki aynı rit locasına bu kişiyi aday gösterir ve bu kişi Masonluğa kabul edilme onurunu yaşar ise. Ama ticari veya özel sebeplerden kabul edildiği değilde, yaşamını sürdürdüğü ülkede ki locanın aktivitelerine katılabilir mi ? Bu katılım için belirlenen maksimum zaman süresi var mıdır, yani 5-10 yıl veya ömür boyu yaşadığı ülkede ki locanın celselerine katılıp,derecesini yükseltebilir mi ?

Saygılarımla


Ocak 06, 2011, 02:46:34 öö
Yanıtla #3

Ben de kendimce cevap vereyim. Kefalet sadece üye olmak için aracılık etmek değildir. Bir Masonun hayatı boyunca öncelikli rehberi önericisi, yani kefilidir. Bu sebeple, yaşadığı sürece yanında olmayacaksa, bir kişiyi önerip kefil olmak çok da anlamlı değildir. Bie kefil, Yaşadığı sürece önerdiği kişinin Masonik sorumluluğunu taşımak zorundadır.

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Ocak 06, 2011, 08:59:35 öö
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Burada sanıyorum bazı kavramlar birbirine karıştırılıyor.

Ben kendi bildiğimi söyleyeyim; yanlışlarımı benden daha iuyi bilenler düzeltsin.

Önerici ile kefil aynı şey değil. Genellikle bir öneren oluyor, bir de ona kefil olan. Ancak bir de ritüelik kefil var. O bambaşka bir olay. Fakat o ritüelik kefilin de kefilliği simgesel; o aşamadaki asıl kefil her durumda önerici. Dolayısıyla burada kefil ile önerici âdeta özdeşleşmiş gibi oluyor.

Bunların ötesinden bir de önder var. Standart olarak bir önerici ya da kefilin önerdiği masona önderlik etmesi de beklenir ama kimi önericiler bu bağlamda çeşitli nedenlerle yeterince etkin/başarılı olamayabilir. Bu durumda o genç (çırak) masona bir önder atanabilir. Bunu önerici de seçebilir.

Dolayısıyla önericilik ya da kefillik aslında adayın masonluğa girişiyle birlikte son buluyor. Önderlik başlıyor. Bu ne zamana kadar sürer? Öyle ömür boyu falan süremez. Bir mason üstat derecesini aldığında artık bir aday önerme hakkını da elde ettiğine göre, önderlikte orada son bulur.

Kefilliğin belki bir vicdani boyutu var; özellikle önerilmiş mason "iyi bir mason" olmaz, olamazsa. Fakat hiç kimse böyle bir durumda gidip de o önericiye bu bağlamda bir serzenişte bulunmaz, öyle değil mi?

Bir de başka locaya önerme konusu... Bu birçok oberdiyansta geçerlidir. Çeşitli nedenleri vardır. Önerilecek kişinin bir başka kentte oturmakta oluşu ya da önerenin üyesi olduğu locanın tıoplantı günlerinin ona uygun gelmeyişi gibi... Eğe bir obediyans bu konuda katı bir kural getirmişse (herkes sadece kendi üyesi olduğu locaya öneri verebilir gibi) o zaman elbette bir diğer locada öneri işlemini üstlenecek, önderliği yürütecek bir başka mason kardeş bulunabilir. Bu pek zor olmasa gerek. Öteki türlüsünde ise zaten hiçbir sorun yok.

    
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 07, 2011, 02:07:26 öö
Yanıtla #5
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bay

Ben de mensubu oldugum Obediyansin uygulamasini aciklamak isterim.

Bizde kefil ile onerici aynidir ve aralarinda hicbir fark yoktur (ne rituelistik olarak ne de gercekte). Hatta onerici kismini ilk defa Sn. ADAM'dan duydugumu da belirtmek istiyorum. Kefil olacak kisi genellikle sayin ADAM'in da izah ettigi gibi Rehber olarak atanir. Bu Rehber, Ciragin gecirecegi seyahat boyunca hep yaninda durup ona rehberlik eden Kardestir. Sayin ADAM'in soyledigi dogrudur bu rehberlik omur boyu suren bir gorev degildir ancak ben kendi tecrubemden ornek vererek bir istisnayi aciklamayi bu noktada uygun goruyorum.

Benim Rehber'im (Burada Mentor deriz) 53 yillik Mason olan Pek Muhterem bir Kardesti ve kendisinden COK sey ogrendim! Kendisine duydugum saygidan ve Masonik bilgisinin enginliginden oturu hala kendisini Rehberim olarak gorur ve aklima takilan herseyi Ona sorarim. Bu verdigim ornek tabi ki bir istisnadir ancak benim tecrubelerime benzer durumlar da tabi ki mevcuttur.

Sevgi ve Saygilarimla,

MMC

Behold! How good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity.


Ocak 07, 2011, 02:38:18 ös
Yanıtla #6
  • Ziyaretçi

Sn.Potentate ve Sn. Adam

Verdiğiniz bilgilerle benimde sormayı düşündüğüm soruya cevap verdiniz..

Geniş ve akılcı cevaplarınız ben sormadan yerini buldu şahsımda..

TEŞEKKÜRLER


Ocak 07, 2011, 11:53:32 ös
Yanıtla #7
  • Ziyaretçi

Sayın Potentate,Sayın Mustafa kemal, Sayın ADAM ve Sayın master_mason_cleveland; Bilgilerinizi bizimle paylaştığınız ve ilgilendiğiniz için minnettarım.

Saygılarımla


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
6 Yanıt
6340 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 06, 2011, 02:53:48 ös
Gönderen: shaGrot