Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Dante'nin Sayıları  (Okunma sayısı 7118 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 04, 2011, 08:22:33 ös
  • Ziyaretçi

Dante nin "İlahi Komedya" adlı eserini okumuş arkadaşlar, belki dikkat etmişlerdir;  İlahi Komedya 3 bölüme ayrılır "Inferno, Purgatorio, Paradiso " .  Bu bölümlerin her biri 33 kıtadan oluşmaktadır. Bir Tapınakçı ve Mason olduğu bilinen Dante, bu sayılarla acaba Masonlukta ki Mavi Loca ve Ritlerin Derecelerini mi işaret etmiştir ?

Bu eserin ezoterik bir yapısı olduğuna şüphe yok: örnek " cehenneme iniş" bölümü.İlahi Komedya üzerinde yapılan araştırmalar da bu eserin 3-7-22 ve 33 ün katları şeklinde kaleme alındığı görülmüş. 7  sayısı ile Cennet ve Cehennemi, 22 sayısı ile ise Kabala numerolojisinden bahsettiği (Kabala numerolojisinde 1 den 22 ye kadar sayılar ve İbrani alfabesinde 22 harf bulunur). Bu bakımdan incelendiğinde, bahsettiğim sayılar birer tesadüf mü yoksa Masonlukla ilgili özel anlamları var mı ? Yoksa Dante farklı bir konuyu mu işaret etmektedir ?

Saygılarımla
« Son Düzenleme: Şubat 04, 2011, 08:47:43 ös Gönderen: sundance »


Şubat 04, 2011, 10:10:20 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 320

Dante Masonmuymuş... 1300lerde yaşamamış mıydı o? malayla duvar mı sıvamış, taş mı taşımış anlamadım ki 1300lerde nasıl masonmuş bu Dante? Ama ilahi komedya güzeldir bak ben okudum onu hatta oğlak yayınları geçen sene çok güzel bir baskısını yaptı ister 3ü 1 arada ister 3 cilt bir takım olarak ayrı ayrı ben kutulu 3 ciltlisini aldım. bir de ilahi komedya türkçe yazılıyor da niçin cennet, cehennem, araf latince yazılıyor. çok severim o kitabı, hatta o krala demediğini bırakmadığı yer var ya de Molay'ın öcünü alır gibi. candır Dante. Ama dediğim gibi o zamanlarda bugünkü anlamıyla masonluk var mıydı ki dante onlara vurgu yapmış olsun?!
Girdik susanlar arasına yattık uyuduk
Çığlığımız sınırları aştıydı nasıl olsa.


Şubat 05, 2011, 08:18:51 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Dante'nin, özellikle dilimize "İlâhi Komedya" olarak çevrilmiş yapıtıyla (aslında bu kadarla sınırlı değil) ezoterik nitelikli birçok yansıtmalarda bulunmuş olduğu yadsınamaz. Bunun kapsamında da sayıları özenle bir değerlendirmeye almıştır; doğru. Daha birçok yazar, ozan ve düşünürün yapmış olduğu gibi... Ne var ki o yapıt bir de Boccacio'nun elinden geçip hayli kapsam değiştirmiştir; bunu da unutmayalım. Bugüne dek dilimize tam ve doğru açıklamalı bir çevirisi de yapılamamıştır. Yapılmış olanlarda çok yanlış var. Birkaç yıl önce adı pek ünlenmemiş (medyatik olmamış) bir akademisyen bu işe girişmişti ama bir sağlık sorunu nedeniyle çalışmasını bitiremeden genç yaşta öldü.

Dante ve yapıtı ile bağlantılı olmak üzere ben de çok şey yazabilirim ama tüm bunların günümüzdeki Masonluk ile bağdaştırılabileceğini sanmıyor ve böyle bir işe girişmenin yanlış olacağını düşünüyorum. Üstelik Masonluk tek değil ki... Günümüzde sadece birkaç tane kalmış olsa bile tarihte gelmiş geçmiş birçok mason riti var. Bunların hepsi öğeritisini çeşitli kaynaklardan esinlenerek oluşturmuş. Birbirlerini de etkilemiş. Dante'nin esin kaynakları da  öyle. Dolayısıyla o ünlü yapıtıyla Masonluktaki kimi ritüelik öğeler arasında benzeşmeler bulunması hiç de şaşılacak bir şey değil. Daha o kadar çok kimse var ki yapıtlarının günümüzdeki Masonluğun ritüelleri kapsamında çok önemli bir yer tuttuğu.

Dante'nin etkin yaşam dönemi 13. yüzyıl sonu ve 14. yüzyıl başı... O dönemden günümüzdeki Masonluğun herhangi bir öğesine bir şey işaret edilmiş olamaz. Ancak tarihsel bakımdan araya giren başka kurumlar da var.  En önemlisi Alşimistler var; Rozkruacılar var. Bu kurumlar çok şey taşımış günümüzdeki Masonluğun özgün felsefi yapısına.

Dante'nin hem Tapınakçı hem Mason olduğu da nereden çıkıyor?... Tapınakçı kesinlikle olamaz çünkü yaşamı buna baştan engel. Tapınakçıların kurallarına uymaz. Mason derken ne denilmek isteniyor? Operatif Mason mu? Yok öyle bir şey.  Olamaz da, çünkü onun tüm yaşamını, özellikle Floransa'daki politik uğraşılarını, öte yanda aşk hayatını, çoğu bir bakıma gayri meşru sayılabilecek çoluk çocuğunu gayet iyi biliyoruz. Ancak onun yaşam döneminde ister istemez yearaltında saklanmış bir ezoterik kurumun üyesi olduğu söylenecek olursa, böyle bir görüşe öyle hemen bir kalemde karşı çıkılamaz. Üstelik böyle bir bağlantısının bulunduğuna ilişkin olasılık, bunun olmadığından çok daha yüksektir. Aynı şeyi aynı dönemdeki daha birçok sanatçı ve bilim adamı için söylemek olanağı da vardır. 

Dolayısıyla bence bu konunun Masonluk ile bir ilgisi, bağlantısı yok.



 
 
       
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 06, 2011, 10:42:02 ös
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

Sanıyorum Dante hakkında ki araştırmalar da eksiklik var. Kitabı zaten Türkçe veya bir başka dile çevirilebilmesi çok zor ve kesinlikle orjinal dli hariç okunması tavsiye edilmez.

Dediğim gibi özellikle "cehenneme iniş" kısmı dikkatlice okunmalı. Tapınak Şövalyeleri ile ilgili bağlantı kurabilmek için. Aslında birçok bölümde anlaşılabiliyor ama Ezoteriye yeni başlayanlar için sanıyorum en açık dil bu kısımda.

" Fede Santa ya da Fedeli D’Amore " bu ne midir ? :) http://web.eecs.utk.edu/~mclennan/Classes/US310/Dante-Fedeli-d-Amore.html sanıyorum ki birçok sorunun cevabı.

Bir iki link daha vermek isterim. Dante yi çok güzel araştırmış ve Tapınakçılarla ve Masonlukla ilişkisini güzel şekilde açıklamış  bir site:
http://www.pilarrivett.com/was-dante-alighieri-a-mason/
http://www.pilarrivett.com/the-templar-knights-in-dante-alighieri%e2%80%99s-commedia-i/

Saygılarımla