Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Melankoli  (Okunma sayısı 6267 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 20, 2011, 09:39:29 ös
  • Ziyaretçi

http://en.wikipedia.org/wiki/Melancholia adresinde yer alan Albrecht Dürer'e ait olduğu söylenen resim anladığım kadarıyla masonik semboller içeriyor. Bu masonların melankolik olduğunu mu gösterir? Melankoliyle masonluk arasında bir bağlantı var mı? Beni aydınlatırsanız sevinirim..



Şubat 21, 2011, 06:24:34 ös
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Dürer, 16. yüzyıl başlarının ilginç sanatçılarından biri. Üstelik onu sanatçı olarak nitelemek de yetersiz kalır; çok daha ötesinde.

Ancak 16. yüzyıl başlarının bir sanatından, dolayısıyla o tarihlerdeki bir kara kalem çalışmasından söz ediyoruz. Daha günümüzdeki anlamıyla Masonluğun doğuşuna iki yüzyıl var.  Söz konusu yapıtında "masonik simgeler" bulmak, bir benzetme çabasından ileri gidemez. Orada simgeler, simgesel değerlendirmesi yapılasilecek öğeler yok mu? Var. Ancak bunların Masonluk ile bir bağlantısını kurmak olanaklı değil.

Unutmayalım ki Masonluk kendi başına pek az görsel simge oluşturmuştur. Masonluktaki görsel simgelerin birçoğu daha başka kurum, ekol ve kültürlerde görülebilmektedir.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 22, 2011, 09:20:13 ös
Yanıtla #2
  • Ziyaretçi

Çok teşekkür ederim. Başka yorumlar varsa onları da alabilirim..


Şubat 22, 2011, 09:34:44 ös
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 308
  • Cinsiyet: Bay

Melankoli, Eski Yunan’da ve Roma’ da Melankholia-Kara Safra Hastalığı, Hristiyanlık’ta insanı günaha ve tembelliğe götüren Acedia- Acı- Satürn ve Şeytanın işi olarak tarif edilmiştir. Eski Yunan’ daki Melankolik ruh hallerinin özgünlüğü Rönesans döneminde imgelemlerde yeniden canlanmıştır.

Dört Salgı Teorisine göre, insan bedeninde dört salgı vardır. Kan, balgam, sarı safra ve kara safra… Sıcaklık, soğukluk, nem, kuruluk, yıldızların konumu, karakter ve psikoloji koşulları da bu görüşe göre, Dört Salgı Teorisiyle yakından ilgilidir. Kuzey topraklarına Rönesans’ı getiren Albert Dürer de Satürn’ ün etkisi altında melankoliye tutsaktır.
Bedeninde kara safra fazladır ve ruh hali buna bağlıdır.

Sanat Tarihindeki En Ünlü Melankoli Tasviri 1514 Tarihli Albert Dürer'in gravürüdür. Gizemli ve Karanlık bir Evrensel bir başyapıttır.
Gravürün merkezindeki kanatlı figür, Erwin Panofsky’e göre Annesinin ölümü ile Avrupa’daki yoksulluk, dinsel baskılar ve savaş ortamından bunalan ruhunu yansıtan Dürer’ dir aslında…

Yüzü karanlıkta, başını yumruğuna dayamıştır. Etrafındaki yaratıcılık ve Simya sembollerine uygun biçimde, simyanın ilk basamağındaki siyah madde gibi karanlık kasvetli bir ruh halindedir. Kaftanı ve saçları darmadağınık Figürün kucağında henüz açılmamış bilginin sembolü kapalı bir kitap ve bilgeliğin sembollerinden pergel, belinde gücün sembolü anahtar, zenginliğin sembolü para kesesi vardır. Zamanın, Ölçünün, Zenginliğin Tanrı’ sı Satürn gözükür.
Figürün önünde oturduğu kapısız, penceresiz yapının duvarında suskun çan, kum saati ve terazi yine Satürn sembollerindendir. Hepsi donmuş durmuş bu sembollerin yanında gizemli sayı dörtgeninde soldan sağa, yukarıdan aşağıya sayılarının toplamı 34’dür.
34 sayısının anlamı tam olarak henüz çözülememiş olsa da, simya ve majinin Rönesans döneminde Evreni anlamaya dair kabül edilir yöntemlerden biri olduğu bilinmektedir.

Etrafa dağıtılmış cetvel, kerpeten, çekiç ve teknik aletler ile birlikte bir değirmen taşı üzerinde sağlıklı bir çocuk figürü ve Bilgelerin arkadaşı uyuklayan köpek figürü ile, “Melankolia” yazısını taşıyan yarasa gravürün diğer figürleridir.

Çocuk figürünün Melek, yarasa figürünün de başka bir varlık olup olmadığı hala tartışmalıdır. Nesneler durgunluğun yaratıcılığa dönüşebileceğine dair göndermedir.

Figürler ile arkadaki manzara arasında 7 basamaklı merdiven vardır. Merdiven Ruhların gökyüzüne çıkış sembollerindendir. Dürer’ in güçlü mistik inancı bu sembol ile gravürde belirgindir. Merkezdeki Figürün ayaklarının dibindeki ışıklı küre mistik sembollerdendir.
Arka planda bir kuyrukluyıldız ve gökkuşağı vardır. Kuyrukluyıldız ın Komet Kuyrukluyıldızı olduğu düşünülmektedir. O dönemde Komet ‘in felaket getireceği düşünülmüş ve korku uyandırmıştır.
Buna rağmen bir açıklamada, bu gravür ile yakın tarihlerde yayımlanan,
Agrippa von Nettesheim’ in okült felsefe eseri ‘De Occulta Philosophia’ da Melankolinin bedensel nedenleri arasına ak safra da eklenmiş ve
Melankoli türleri üçe çıkmıştır.
Melancholia Imaginationis Sanatsal yaratıcılıkla,
Melancholia Rationis akılsal yaratıcılıkla,
Melancholia Mentis Tanrısal yaratıcılıkla ilgilidir.
Bu yoruma benzer olarak gravürde
Melankolinin üç türüne de rastlanır. Kuyrukluyıldız, Gökkuşağı Kurtuluş, Merdiven İlahi olana Yükseliş, Işıklı Küre inanç ve ışık sembolleridir.

Bu gravürde durgun siyah maddeden, ilahi olana, taştan felsefe taşına veya kurtuluşa, gölgeden, gölgede kalandan, zenginliğe, çabadan, amaç için mücadeleden sonra alınan hediyeye dönüşüm vardır. Gravürde bekleyen bir enerji vardır, canlanmaya dönüşüme hazırdır.

1500 Tarihli portresinde imzasını “Ben Nürnbergli Albrecht Dürer kendi kendimi yarattım“ olarak atan Dürer, bir Rönesans sanatçısıdır. İnsanın keşfini resim alanında gerçekleştirenlerden biridir. Bu gravürde insanın tasvirini hem içsel dünyasını açarak, geride derin bir sembolizm ile birleştirerek ortaya koymuştur. Dürer, yaşamı boyunca inancına sadık kalmış, ancak inancına takılıp kalmamış, ilhamını yaratmıştır.

Dürer ‘in ölmeden önce Leanardo Da Vinci ile yakın dönemlerde Dünya çapında bir tufan felaketi rüyası görmüş ve bu görünün resmini yapmıştır. Öngörüsü ciddiye alınmamış, Satürn Melankoli’si olarak görülmüştür. Oysa Yüce Satürn (burada Yüce Sıfatı Satürn Arketipsel ve kişisel deneyimlerimde Keskin Öğretmenliği’ne duyduğum saygıdandır) hem Melankolia gravürü ile Dürer’ i çağlar ötesine taşımış, hem görüsünde haklı çıkarmıştır. Kara Safra İlahi Varlığın imgesine giden dönüşümü geçirmiştir.( Alıntıdır )



IŞIK ve SEVGİ ile KALINIZ.......
Işık, sadece ışık ama daha fazla ışık.......


Şubat 22, 2011, 10:37:50 ös
Yanıtla #4
  • Ziyaretçi

Nerden buldunuz bilmiyorum ama çok iyi oldu bu bilgi. Saolun..


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
2443 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 06, 2011, 03:59:39 öö
Gönderen: Yücel