Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Insan hic bir kitaba elbasmadan Allah"a inanamazmi?  (Okunma sayısı 6151 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 25, 2012, 04:05:22 ös
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Selamlar,
benim anlayamadigim Mason olmak isteyen birinin neden illahi bir kitaba elbasmasi lazim, insan hic bir kitaba elbasmadan Allah"a inanamazmi?

Saygilarimla


Mart 26, 2012, 03:02:20 ös
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Selamlar,

yukardaki soruyu aslinda dün baska bir baslik altinda sormustum ama arkadaslar bu sorumu biraz "önemli" görmüslerki ve sanirim birazda genis bir konuya tekabül edebilir diye yeni bir baslik acarak buraya aktarmislar.

Bende biraz yüzsüzlük ederek kendi basligima kendim birseyler yazayim dedim.
Evet benim yazacaklarim daha cok sorulardan ibaret olacak. Bir müslüman söyle bir sey diyemezmi, "hayir arkadasim Kur"an hernekadar Allah"tan gelmissede ve benim icin degerliysede, bugünün deger yargilariyla yani 7 milyar insanla birlikte yasadigim bu kücücük dünya üzerinde 1400 senede degisen bircok seye benimde ayak uydurmam lazim benimde degismem lazim ve benim bu degerli kitabimin bugünün bircok seyine cevap vermesi mümkün degil" diyemezmi ve bununla beraber  diger dinden insanlarda "bize indirilen kitaplar belki indirildikleri gün itibariyla hoslardi güzellerdi ama 21 yüzyila cevap veremiyorlar" diyemezlermi ve bu kitaplari tarihin engüzel en temiz raflarina kaldirip ama Allah"a inanclarinida kaybetmeden ve O"nun kendilerine verdigi özgür "irade"ye ve "calisan" beyne göre yasayamazlarmi. Yine bir müslüman, hiristiyan,yahudi vs.vs.vs. olarak tabi.  Simdi diyeceksinizki "kardesim niye müslümanlarla ve Kur´an´la basladin hemen" .
bunun sebebi su , Müslümanlik bildigim kadariyla kendisine indirilmis kitaba göre yasamaya calisan, hemde hayatin her alaninda,( hukuk, ekonomi, ticaret, vs.vs.vs.) tek din veya bugün 21 yüzyilda bunu yapmaya calisan tek din ve Kur´an´da bunu yapmaya calisan tek kitaptir,. buyüzden direkt onunla basladim.

Ve tabi Masonluga giris törenindede hic bir kitaba el basmadanda masonluga girs yapabilir, belkide, sanirim, olabilir yani, :) :) :).

Saygilarimla



Mart 26, 2012, 09:57:59 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 342
  • Cinsiyet: Bayan

İnsan olan canlı kitaptır.ama İnsan olan,hani Hz.Ali ben konuşan canlı Kuranım demiştir.
kimileri şerefi onuru üstüne yemin eder ve onuru pahasına harakiri yapanlar var.Masonlar anladıgım kadarı ile dinler arası ayrım yapmıyor.inançlara saygılılar.inanç baz alınıyor gibi.
İnançları erdemleri olan kişilerin yemin edecek degerleri vardır.Tabii ritüellerin gerekliliği nedir bilemem.


Mart 27, 2012, 02:44:39 öö
Yanıtla #3
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Tij kardeşim ;



degerli kitabimin bugünün bircok seyine cevap vermesi mümkün degil" diyemezmi ve bununla beraber  diger dinden insanlarda "bize indirilen kitaplar belki indirildikleri gün itibariyla hoslardi güzellerdi ama 21 yüzyila cevap veremiyorlar" diyemezlermi ve bu kitaplari tarihin engüzel en temiz raflarina kaldirip ama Allah"a inanclarinida kaybetmeden ve O"nun kendilerine verdigi özgür "irade"ye ve "calisan" beyne göre yasayamazlarmi.


SENCE yaşayabilir mi ? Burda sana yaşadığım bir anektodu anlatayım ; Bir gün yanılmıyorsam ikindi namazından çıktıktan sonra cami cemaatinden üç veya dört kişi tartışıyor şimdi konuya BAK kardeşim efendim namaza başlarken farz namazın'da hoca efendinin sağ tarafında durmak daha sevaptır tartışması yapılıyor benim gibi IQ ve inancı KIT biri olarak ister istemez konuya dahil oldum .Cevabımı merak ettin değilmi ? O zaman sıkı dur cevap veriyorum Oldu olacak Minberi sol tarafa yapsınlar hepimiz SEVABA gark olalım dedim  .Sonuçta kısa bir homurdanma ve TIK yok . SON SÖZÜM bu din konusunda HURAFE denilen İBLİS sözlerini bu dünyadan kaldırmadan bize rahat yok .Üstadım yemin ederken el bassan ne olur basmasan ne olur kitaba  BEYNİN'deki lop'lar düzgün  çalışmıyor ise bir faydası olmaz.ET YEMEYEN bir toplum geri kalmaya MAHKUMDUR !!!   SAYGILAR


 ::) ::) ::)

audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Mart 27, 2012, 11:04:44 öö
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 342
  • Cinsiyet: Bayan

Konu sapma noktasına geliyor,eteburlugu bu işe karıştırmayalım.vejeteryenler isyan eder :)
Din kitaplarının yeterliliği yada yetersizligi ayrı bir konudur.bir kitabı okumak baska onu anlamak çokk baska..ve bu kitaplar bir satırdan okur birde cadırdan okunur.ozaman anlamlar cok degişir.


Mart 27, 2012, 01:22:40 ös
Yanıtla #5
  • Forum ve Uye Yoneticisi
  • Aktif Uye
  • *****
  • İleti: 860
  • Cinsiyet: Bay



             Sayın Tij

Bildiğim kadarıyla kitap semboliktir. iki loca arasın dada fark var. Türkiyeden bahsedersek eğer H.K.M.B.L. de kutsal kitaplar İncil,Kuran,Tevrat,  pergel ve gönye üzerine el basılır Ö.K.M.B.L. de ise yine pergel ve gönye ve boş bir kitaba el bastırılır.Bu tekriz törenidir. Sembolik anlam taşımakta ve sembolik anlam taşımasına rağmen yeni bir mason için tekriz töreni unutulmazdır.Aynı zamanda yeniden doğuşu temsil eder.Ee sen nerden biliyorsun yaşadın mı diye sorarsanız.Hayır. ama okuduklarım ve anlatılanlar bu şekilde.Tanrı ya inanç bir loca önemliyken diğer locada önemsiz hangisi ne şekilde diye sorarsanız birazda siz araştırın derim.


Saygılarımla
2050 de Türkiye çöl olacak ! Ağaç dikin, ağaç diktirin....
Sayğıdeğer üyeler, forumla ilgili her türlü soru ve sorun için lütfen tarafıma başvurunuz.


Mart 27, 2012, 03:59:37 ös
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Ant içerken ya da yemin ederken niçin bir şeyin üzerine el basılıyor?

Bunu çözümleyebilmek bakımından önce “el basma” geleneğinin nereden kaynaklandığına ya da bunun gerekçesine baklam gerek.

Belki birçok açıklama verilebilir ama bilimsel bir açıklama ararsak o zaman el ile beynin ya da zihnin birbirine mesafe olarak bedende uzak gibi dursalar da işlevsel bakımdan pek yakın olduklarını göz önünde tutmak gerekir. Günümüzde unutulup gitti ama benim çocukluğumda büyüklerimin büyükleri onlara “Sakın çocuğun eline vurma.” diye öğüt verirdi. Bu hem fiziksel hem mecazi anlamda geçerli çok önemli bir uyarıdır. Buna karşılık o bilgisiz öğretmenler okulda bur çocuğa küçük bir ceza verecekleri zaman cetvelle eline vururdu, ne büyük bir hasar yaratmakta olduklarının farkına bile varmadan.

Sırf bu gerekçeyle bile olsa el basmak önemlidir. Bunun anlamı zihinsel bağlantının yapıldığıdır. Ancak bu el basma geleneği kimi geleneklerinde varsa da kimilerinde yoktur.

Masonlukta kürsü üzerinde kutsal kitapların bulundurulması konusunda hangi tür Masonluk çok duyarlı davranıyor?

Kimi zaman Anglosakson Masonluğu olarak da andığımız gelenekçi nitelikli mason topluluğu.

Bu topluluğun başını kim çeker?

İngiltere Birleşik Büyük Locası.

Onun bu bağlamdaki tutumu nasıldır?

1929 yılında yayımlamış olduğu bir bildirgenin 3. maddesinde şöyle demiş:

“Tüm inisiyelerin (tekris yöntemiyle Masonluğa girmiş olanların), kutsal kitap üzerine ya da ona gözlerini bağlayarak ant içmesi; böylelikle, inisiye olan kişinin vicdanını yukarıdan gelen vahiye bağlaması zorunludur.”

Anlaşılan burada şu “kutsal kitap üzerine” sözü “kutsal kitaba el basarak” sözüyle özdeş tutuluyor. Ancak bu büyük loca, buradaki zihinsel ya da inançsal bağlantının göz ile de kurulabileceğini belirtmiş bulunuyor.

Nitekim göz de doğrudan beyin ile bağlantılı çok duyarlı bir organ.

Eli yıllarca yapmış olduğu çalışmanın niteliği nedeniyle nasır bağlamış, bu nedenle duyarlılığını yitirmiş bir kişinin el basması geçersiz mi sayılır?

Görme engelli bir kişinin elbette gözlerini bağlaması olanaklı değil; o elini basar. Ancak el bastığı kitabın kendi kutsal kitabı olduğunu nasıl bilecek? Ona öyle denmişse öyledir. Diyenler de mason… Masonlara güvenilir. Onun da güvenmekten başka çıkar yolu var mı?

Madem kişilerin sözüne yani onura güvenmektir esas olan; kutsal kitaba el basmanın gereği ne?

Eğer böyle anlaşılıyorsa, ancak inanan kişilerin kutsal kitap üzerine el basarak yemin etmelerine güvenilebilir; başka sözlerine güvenilemez. Zatken kutsal kitaba el basılmadan verilen sözler ille de geçerli olmayacağına göre, yalan söylemek serbesttir.

Nitekim kimileri inanmadığı halde o kutsal kitaba el basarak yalan söylüyor. Köprüyü geçene kadar…

Peki, buna karşılık ötekilerin kullandığı o beyaz kitaba ne demeli?

İşte o bir simge… Tam anlamıyla bir simge…  Beyaz kitap, ondan ne anlaşılıyorsa o….

Kimi masonlar kürsüdeki kutsal kitapların da simge olduğunu söylüyor.

Çevir kazı yanmasın… Öyle olsaydı İngiltere Birleşik Büyük Locası hangi kitapların kürsü üzerine konulabileceği üzerine yönerge verir miydi? Onlara göre her bir kutsal kitap kendi inananlarının kutsal kitabı; öyle simge falan değil.

Tüm bunlara karşın, elbette bir mason ister tekris denilen törende ister sonraki aşamalarda olsun, ant içer ya da yemin ederken neyin üzerine el basıyor?

İşte bence bunun üzerinde durulmalı. Çünkü o üzerine el basılan nesne kutsal kitap değil bildiğimce.

Ancak bana bundan ötesini sormayın. Bilemem.

Fakat bir de başlıktaki konuya bakalım.

Onun benim tüm bu anlattıklarımla sanki doğrudan bağlantısı yok gibi.

O soruya yanıt vermem gerekirse şunu söyleyebilirim:

Allah’a inandıklarını kutsal kitaba el basarak kanıtlamaya girişenler Allah’a inanmaz. Allah’a gerçekten ve içtenlikle inananlar, bunu kanıtlamak için kutsal kitaba el basmaz.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 02, 2012, 07:52:03 ös
Yanıtla #7
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Alıntı
Tüm bunlara karşın, elbette bir mason ister tekris denilen törende ister sonraki aşamalarda olsun, ant içer ya da yemin ederken neyin üzerine el basıyor?

İşte bence bunun üzerinde durulmalı. Çünkü o üzerine el basılan nesne kutsal kitap değil bildiğimce.
Sayin ADAM hernekadar yukardaki alintinin hemen birsonraki cümlesinde " bana sormayin "diyorsanizda ben yinede size sormaktan baska care bulamiyorum.
Nedir üstüne el basilan veya nelerdir bunlar? Hangi seye ne anlamda el basilir?

Saygilarimla


Nisan 03, 2012, 12:19:54 öö
Yanıtla #8
  • Forum ve Uye Yoneticisi
  • Aktif Uye
  • *****
  • İleti: 860
  • Cinsiyet: Bay

    Sayın Tij

Soruyu  Sayın Adam'a sormuş fakat biri konuyu deşmeden,Sayın Adam cevap vermeyecektir.İlk önce soru soran araştırsın ve yanıtı kendi bulsun diyerek.

Ben ben kuyuya bir taş atayım bakalım ne çıkacak Sayın Adam demişki:
Alıntı
Tüm bunlara karşın, elbette bir mason ister tekris denilen törende ister sonraki aşamalarda olsun, ant içer ya da yemin ederken neyin üzerine el basıyor?

İşte bence bunun üzerinde durulmalı. Çünkü o üzerine el basılan nesne kutsal kitap değil bildiğimce.

         Fakat Bir mason neyin üzerine el basar hep haricilerin gözden kaçırdığı iki nesnenin Gönye ve pergel!   

Peki, Neden  gönye ve pergel, kutsal kitapların üzerinde  acaba ?
Gönye ve pergel neyi temsilen kutsal kitapların üzerinde duruyor ?Bir tekris denilen törende gönye ve pergel neyi yada neleri ifade ediyor ? Alegrosi nedir ? Ben taşı attım ......


Saygılarımla
« Son Düzenleme: Nisan 03, 2012, 12:28:35 öö Gönderen: Arais »
2050 de Türkiye çöl olacak ! Ağaç dikin, ağaç diktirin....
Sayğıdeğer üyeler, forumla ilgili her türlü soru ve sorun için lütfen tarafıma başvurunuz.


Nisan 03, 2012, 07:28:48 öö
Yanıtla #9
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Arais'e teşekkürler...

İlgilenenler için yapılabilcek iki şey var.

Birincisi bu forumda bir yerde bir mason mabedini yeterince ayrıntılı olarak incelemiş ve o inceleme kapsamında yanlış hatırlamıyorsam and/yemin kürsüsü üzerinde de durmuştuk. Orada bir/birkaç kutsal kitap ya da simgesel mkitap bulunuyorsa bunların üzerine gönye ile pergelin yerleştirildiğinden de söz etmiştik. Belki böyle dememiştik ama sanırım böyle bir durumu betimlemiştik.

Şimdi forumu izleyenlerin forumun obölümünü ve o anlatımları bulmaları zor olabilir. Bunu ancak, olsa olsa gerçekten ilgilenenler, mutlaka öğrenmek isteyenler yapar. İkinci yöntem daha kolay, buradaki konu bakımından daha etkili.

İnternette bir araştırma yapın bu bağlamda. Biraz karıştırırsanız birçok mason mabedindeki o kürsü ve üzerindeki kitap ve onun üzerindeki gönye pergel resim ya da çizimlerini göreceksiniz

Bazı mason kuruluşlarının mabetlerinde kitap yok; simgesel kitap bile yok. Fakat gönye ile pergel var.

Bazıları bunlara bir de kılıç ekler. İki yüzü keskin bir kılıç... Elbette bir simge olarak.

Ondan sonra varın düşünün... Eğer bir ant içme / yemin etme olayında bunların üzerine el basılıyor ise, bu ne gibi bir anlama geliyor?

Ben anlatırsam o benim bireysel yorumum olur. Hermkes benim kadar kendiyorumunu yapabilir.

Sayın Arais'e tekrar teşekkürle birlikte bir küçük deyişini yanlış anlama olmasın diye düzeltelim: Gerek o kitap (niteliği her nasıl ise), gerek gönye ile pergel orada, o kürsünün üzernde tüm loca çalışmalarında var. Bu sadece bir Masonluğa kabul (tekris) törenine özgü değil. Ant içme /yemin etme olayı da sadece o törene özgü değil. Onlar olmadıkça o salon mabetten sayılmıyor.


 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.