Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonlukta Kardeşlik ( Bitti)  (Okunma sayısı 4937 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 31, 2013, 10:26:18 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Elimde olmayan nedenlerle, parça parça vermem gereken çok önemli bu bölümü bir kerede yayınlıyorum. Zira bir süre aranızda olamayacağım... Başladığım işi de yarım bırakmak istemedim. Biraz uzun oldu ama... Okunası bir bölüm... Gerisine döndüğümde devam ederiz.

Masonluktaki “kardeşlik” anlayışı nasıldır?

Masonluktaki kardeşliğin temelinin “ülkü birliği” olduğu söylenebilir. Bunun oluşturduğu sevgi, saygı, güven, anlayış ve dayanışma, masonlar arasındaki kardeşlik bağlarını pekiştirir.

Bu tür kardeşlik bir genetik bağlantı ya da duygusal temel üzerine değil, bireysel buyrultu ve akıl üzerine kuruludur. Masonlar arasında tanıma, yakınlaşma, alışma ve uyuşma yoluyla sağlanır.

Masonlar arasında kardeşlik mi yoksa insanlar arasında kardeşlik mi önceliklidir?

Masonlar, kardeşliği yalnızca kendileri için istemekle kalmaz. Öyle olursa, kendi ilkelerine ters düşerler. Tüm insanların bu kardeşliğe ortak olmalarını bekler, bunu ister ve bunun için çalışırlar.

Bir kişinin “mason” oluşu ve diğer masonları da kardeşleri olarak tanıyarak sevmesi, aynı tanımayı ve aynı sevgiyi, aynı oranda ve aynı değerde başka insanlara da göstermesine engel değildir. Üstelik her masondan beklenen de budur.
Ancak, “mason kardeşliği” ve “tüm insanların kardeşliği” terimlerini ayrı ayrı kullanacak olursak, “mason kardeşliği” bir olguyu, “tüm insanların kardeşliği” ise bir ülküyü betimler. Olgudan yola çıkılarak ülküye ulaşılabilir. Bu yaklaşımla masonların, diğer insanlardan önce birbirlerini kardeş bilip saymaları gerekir.

Bu tutum, “eşitlik” ilkesiyle çelişkili değil mi?

Nasıl aynı ana ve babadan gelme kişilerin kardeş olarak anılmalarının “eşitlik” ilkesiyle herhangi bir çelişkisi yoksa, Masonlukta benimsenen kardeşliğin de eşitliğe aykırı düşen bir yanı yoktur. Masonluk âdeta bir “aile kurumu” gibidir. Bu ailenin bireyleri aynı ülküyü benimsedikleri için birbirlerine çok bağlı insanlardır. Kaldı ki masonlar arasındaki bu ülkü kardeşliği, sadece aynı ana ve babanın çocukları olmaktan kaynaklanan, temeli yalnızca göbek bağına dayanan bir kardeşliğin de üstünde bir yüceliğe varabilir. Öylesine ki; Masonluğun evrensel amacını “tüm insanların kardeşliğini sağlamak” olarak belirtenler bile vardır.

“Ülkü kardeşliği” ne demektir?

Ülkü kardeşliği terimi, kardeşlik olgusunun bireyin buyrultusu dışında bir etkenle ya da doğal olarak kendiliğinden oluşmadığını, özgür istem ve buyrultu gücüyle, bir ülkünün paylaşımından kaynaklandığını vurgulayan bir kavramdır.

Ülkü kardeşliği “din kardeşliği”ne benzer mi?

Masonluktaki “kardeşlik” ilkesini bir dinsel temel üzerine oturtmak eğiliminde olan mason örgütleri de vardır. Diğerleriyse bu tür bir yaklaşıma karşı çıkar, Masonlukta benimsenen ülkü kardeşliğinin herhangi bir dinsel inanç birlikteliği yoluyla sağlanamayacağını ve benzeştirilemeyeceğini savunurlar.

Din kardeşliğinde “inanç birliği” vardır. Belli bir inanç, hep birlikte, olduğu gibi kabul edilmiş ve özümsenmiştir. İlkeleri ve yöntemi bellidir.

Ülkü kardeşliğinde ise, sadece amaç belirlenmiştir. Bu, gerçekleşmesi çok sayıda kuşağın yaşamına bağlı, uzun bir süre içinde, evrimle gerçekleşecektir. Burada kardeşliği oluşturan ortak öğe ülküsel nitelikli bir amaçtır. Buna yönelik ilke ve yöntemler, günün koşullarına göre ve ülkü kardeşliği çerçevesinde yapılacak çalışmalarla değişebilir.

Niçin “dost” ya da “arkadaş” değil de “kardeş” denir?

Aynı anadan doğma ya da aynı babadan olma birçok kardeş arasında uyum ve sevgi olmadığı, kardeşliğin pek basit bir soy ortaklığından ileri gidemediği sık sık görülür. Çünkü asıl “kardeşlik duygusu” ana ve babanın aynı oluşuyla sağlanamaz. Bunu sağlayan başka öğeler, başka değerler vardır. Bunların arasında aile içinde birliktelik önemli bir etkendir. Nitekim bir aile benzeri birliktelik ortamında belirli bir amaç ve ülkü için güç ve yeteneklerini birleştiren insanlar, aralarında “gerçek kardeşliği” çok daha kolaylıkla oluşturabilir. Masonların kardeşliği işte böyledir.

“Dost” ya da “arkadaş” kavramları da çok önemlidir hatta toplumda bu kavramlar kimi zaman olağan kardeşliğin üzerine çıkar ama bunlarda “kardeş” sözcüğünün sıcaklık ve yakınlığını bulmak zordur.

Kardeşlik ilkesi masonların tüm ilişkilerinde geçerli midir?

Genel olarak evet ama bazı mason kuruluşlarının benimseyişlerine göre masonların eşitliği ve kardeşliği, sadece loca toplantılarında söz konusu olabilir. Yaşadıkları toplumlarda ayrıcalıklı konumu olan kişilerin, bu üstünlüklerini, masonik toplantılarda bile korumaları gerektiğini savunanlar vardır. Ancak pek çok mason örgütü böyle bir görüşü geçmişte kalmış bir aristokratik bakış açısı olarak niteler ve kabul etmezler.

Masonlar arasındaki dayanışma böylece mi sağlanır?

Aynı okulun sıralarında ayrı ayrı zamanlarda oturmuş kişiler arasında bile bir dayanışma vardır. Aynı köyden ya da kentten gelenler, aynı yerde bir arada askerlik yapmış olanlar, özetle paylaşabilecekleri ortak birtakım değerleri ya da anıları bulunanlar arasında dayanışma kolay kurulur. Birbirlerini kardeş olarak benimseyen kişiler arasında dayanışma olması çok daha doğaldır; beklenilen bir olgudur. Bunun yadırganacak bir yanı yoktur. Amaçlanan, tüm insanlar arasında dayanışma olmasıdır.

Masonlar arasındaki dayanışma çoğu kez yanlış anlaşılmıştır. Bu dayanışma, hiç de çoğu kimsenin sandığı gibi birbirine maddi yardımda bulunmak ve destek olmak, bir çıkar birliğinde buluşmak değildir; Masonluğun amaçlarını ortaklaşa paylaşıp Masonluğun ilkelerini birlikte gözeterek her birinin birer “gerçek mason” olabilmesine katkıda bulunmaktır. Ancak bu, masonların, localarının dışında güncel yaşam alanlarında da aralarında dayanışma oluşturmalarına engel değildir. Aksine masonların toplumsal yaşamın çeşitli alanlarında da dayanışma içinde olmaları beklenir.

Masonlar arasındaki kardeşlik ilişkileri nasıldır?

Masonlar arasındaki kardeşlik ilişkilerinin aslında imrenilecek, gıpta edilecek bir düzeyde olması gerekir. Gerçekte buna ulaşılabildiğini söyleyebilmek ise zordur. Masonlar tamamen yetkinleşmiş bireyler değil, yetkinleşme gereksinimini içtenlikle duyumsamış ve bilgeliğe ulaşabilmek için gelişme yoluna girmiş kişilerdir. Bu yolda yapılan çalışmalarda eksikliklerinin olması doğaldır.

Bazı masonlar, kimi zaman kardeşlik ilişkilerini zedeleyen davranışlarda da bulunabilir. Bu yüzden masonların da aralarındaki kardeşlik ilişkilerinin yetersizliğinden yakındıkları görülebilir. Bu olgu, her masonun Mason Töresi’ni gerektiğince benimsememiş olduğunu gösterir.

enelsır


Haziran 01, 2013, 12:38:02 öö
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Beğendiğim nokta Mason kardeşliğinin süreç içinde öğrenilmesidir , mesela ailesel kardeşliklerde doğal bir kardeşlik zemini varken  kardeşler arasındaki bağlar gelişimin değil  duraganlığın  emsalidir.Ama masonlukta insan ne kadar masonlaşma evresini derinleştirir ve geliştirir ise kardeşlik kavramı o denli anlam bulur.Diğer nokta ise Mason kardeşliğinde  birbirine destek vermedeki süreç hızlı işlemesidir, her masonun insan-i kamil (kendi kendine yetebilen insan) konumuna gelinceye kadar  desteğin kesilmemesidir.Bunu bu şekilde ele alıyorum  :)


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
7 Yanıt
15101 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 20, 2008, 09:18:44 ös
Gönderen: saskin
0 Yanıt
6015 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 07, 2009, 12:03:30 ös
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
5897 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 25, 2010, 09:55:19 ös
Gönderen: semih_tatar
0 Yanıt
6612 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 23, 2010, 11:59:24 öö
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
12170 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 25, 2011, 08:24:04 ös
Gönderen: lord
17 Yanıt
8669 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 15, 2012, 01:23:09 ös
Gönderen: yazbenide
3 Yanıt
4200 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 31, 2013, 10:50:03 öö
Gönderen: ceycet
6 Yanıt
5353 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 03, 2013, 10:30:57 öö
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
6127 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 08, 2013, 05:36:31 ös
Gönderen: karahan
1 Yanıt
3077 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 29, 2013, 12:52:36 öö
Gönderen: onur