Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Masonluğun Amaçlarındaki Noksan ve Yanlışlar  (Okunma sayısı 9034 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 30, 2015, 08:37:13 ös
Yanıtla #10
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Konu başlığı bence çok hoi ve doğrıu bir seçim olmuş.

Mesela bir Mason çıkıp deseki/diyebilirmi? sorusu bir yana bizim amaçlarımızda şu,şu,şu noksanlar var diyebilirmi?
neden diyemez?
dese ne olur?
derse locada kıyamet koparmı?

Öncelikle harici dünyayı enterese eden bir sonuç çıkarmı?
Harici dünyada Masonluğu daha tanımamış kelimeyi dahi duymamış bir çok insan tanıyorum.

Tabi kuaralları ve tabuları yıkmış olur.
Fakat en önemli şey ise gerçeği dillendirmek cesaret ister,
Hz.isanın dediği gibi gerçeği bilmek seni özgür kılar.

Masonluğu bilmeyen ve önemsemeyen bir toplumda ne etki yapar bu?
Bence hiç önemsenmez bile.
Herkes kendi yarattığı ve duvarlaıını ördüğü dünyada kendi koyduğu kurallarının içerisinde yaşıyor.

Masonlar eksik ve yanlışlarını biz bilemeyiz,dolayısı ile sözlerimiz nafile kalır.
Bu forumda bu soruya cevap verebilecek bir mason çıkmaz,çıkmamasıda doğal ve normal zaten.

Peki bu işi nasıl çözeriz?
Çok kolay aslında işin matematiğini çözemediğin zaman işleme tersinden başla kuraldır bu.
Sonuca bak,işlem sonucu,masonluğun hedefleri nelerdi?
Kardeşlik ülküsü ve barış tı değilmi?

Peki dünyada yaygınmıdır bu kavramlar?
Soruya cevabınız hayır ise masonluk sonuca ulaşamamış ve başarısız bir kurumdur.
Dünya barışına hiç bir etkisi yoktur,kardeşlik konusunda söylemleri isabetli değildir.
Tüm bu söylemler mason olmuş kişileri kapsamaktadır.

Bizim olan bize yeter mantığı.

Masonluğun bu hali bana hep statükocu bir tavır gibi gelmiştir,kendine ait olanı paylaşab,lme gücü ve özgürlüğü yoktur.
Sadece sınırlı sayıda ve sadece kendilerinin belirlediği kişilere aktardığı bir öğretiden,kimsenin haberi yok ise eğer,kimse bundan bir ülkü beklemesin.

Kendi içlerinde sınırlı sayıda barış ve kardeşlik bağının genele yayılmamış hali bir beceri değildir.

Sadece kendisi için barış isteyen bir öğretiden öteyede gidemez masonluk.

şimdilik.

karahan
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Temmuz 30, 2015, 09:04:16 ös
Yanıtla #11
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 92
  • Cinsiyet: Bay

İskoç Riti, (herhalde "Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti" denilmek isteniyor) Masonluğun tümünü temsil etmez. Bu nedenle mihenk taşı olarak alınamaz.

Bununla birlikte formel ve informel gruplaşmalar ne demek? Formel gruplara destek ne demek? Bunların Masonluğun amaçlarıyla ne ilgisi var?

Her ritin, Jüripridansı farklılıklar sergilemiyormu?
Değişkenler cok fazla olduğu  için iskoç ritini baz olarak belirttim, bi nedenden değildi.

Grup tabirini, Masonluğun belli bir kıstasla sınırlanamaz olduğu için, Aynı tür kişiliklerin ortak hali olarak kullandım.
Formel Grup , Gruba dahil zatların, Masonluğu daha işlevsel hale getirme arzusuna sahip kişilerden oluşan formel grup manasında yazmıştım.
informel grup, bireysel ihtiyaç  ve cıkarları için gruba dahil olan kesim.
"Adonai melekh namen"


Temmuz 30, 2015, 09:05:55 ös
Yanıtla #12
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 640
  • Cinsiyet: Bayan

Sözlerinizde haklısınız, farkında mısınız bilmiyorum ama pek çok cümlenizde Kapitalizm anlayışının tanımını farklı yollardan yaptınız. Hani şu Masonluğun da düşünce sisteminin temelinde bulunan kapitalizm.

Kapitalizm anlayışında ben bugüne kadar paylaşmak, üretmek tarzında kavramlara hiç rastlamadım. Kapitalizm'de de paylaşmak söz konusu ancak yalnızca belirli bir kesim insanın sahip olduklarını birbiriyle paylaşması tarzında bidiğiniz üzere. Bu nedenle Masonlukta kardeşlik, ortak bir insanlık ülküsü olarak tanımlansa bile düşünce sistemi kapitalizm anlayışına dayanan bir kurumdaki kardeşlik, kardeşlerin oluşturduğu ortak bir dayanışma ülküsü olarak tanımlansa daha doğru olur bence. Bu bakımdan elbette tüm dünya insanlığını kapsayan bir ülkü söz konusu bile değil benim açımdan baktığımızda.


Harici dünyada Masonluk'u bilmeyen pek çok insan olabilir ancak bilmemekten daha kötü bir şey var ki o da yanlış bilmektir. Ve bence aslında harici dünyadaki durum, yanlış bilmek olarak değerlendirilebilir. Maalesef herkes sizin de belirttiğiniz gibi kendi oluşturduğu dünyada baktığı dar pencereden dış dünyayı yorumluyor. Aslında bu durum bence Masonlukta da bu şekilde. Şöyle düşünelim, şimdi Mason olan bir kişiye sorsak, desek ki 'Türkiye Cumhuriyeti, Anayasasında da belirttiği üzere laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti midir ?' Mason olan kişinin bu sorunun cevabını kesinlikle evet olarak yanıtlayacağına eminim. Çünkü dış dünyaya yalnızca kendi mabetlerinden bakıyorlar. Oysa mesela ben halkın içerisindeyim, yani ülkemdeki laikliği, demokratikliği daha iyi değerlendirebilecek durumdayım çünkü kurallarımla çevrili dar bir pencerem yok. Bu bakımdan düşündüğümüzde, eğer dünya daha kötü bir durumdaysa bu aslında Masonluk'un amacına ulaşmamış olması olarak değerlendirilmemeli çünkü dünyayı daha iyi bir yer yapmanın, Masonluk'un amacı olduğunu düşünmüyorum. Bence Masonluk açısından, dünyayı daha iyi bir yer yapma arzusu, localara mensup olan kardeşlerin dünyalarını daha iyi yapmak olarak yorumlanabilir yani demek o ki kardeşlik veya eşitlik gibi kavramlar da yalnızca locaya mensup kişilerin faydalanabileceği bir durumdadır.

« Son Düzenleme: Temmuz 31, 2015, 03:20:38 ös Gönderen: ADAM »
Sonsuz ışığa kavuşabilmek için...


Temmuz 30, 2015, 09:13:26 ös
Yanıtla #13
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Kardeşlik, eşitlik ve barış kavramları bir mason ulkusudur. Masonlar bunu tüm dünya için istemektedir , lakin kendi içlerinde yaşamaktadır. Bu ulkuler çok iyi olduğu kadarda utopiktir. Başarılmasi zordur.
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Temmuz 30, 2015, 09:20:34 ös
Yanıtla #14
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 640
  • Cinsiyet: Bayan

O zaman şöyle söyleyelim, Masonlar kardeşlik, eşitlik, barış ülküsünü ya tüm dünya için istiyorlar ancak yalnızca kendi içlerinde yaşıyorlar. Veya Masonlar kardeşlik, eşitlik, barış ülküsünü yalnızca kendi kardeşlikleri bakımından değerlendiriyorlar ve bu nedenle yalnızca kendi içlerinde yaşıyorlar. Bir başka seçenek de şu, Masonlar bu ülküleri, eğitim seviyesi az gelişmiş bir ülkenin insanlarına anlatmaya çalışmanın ve onlardan anlamalarını beklemenin bir vakit kaybı olduğunu düşünüyorlar ve bu yüzden bu ülküleri kendi içlerinde yaşamaya mecburlar.
Sonsuz ışığa kavuşabilmek için...


Temmuz 30, 2015, 10:10:26 ös
Yanıtla #15
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Masonluğun amacı bireyseldir.İnsanlık ülküsünün oluşabilmesi adına her mason kendi tekamülünü gerçekleştirmeye çalışır ,masonların deyimiyle ham taş yontulur.Masonlar insanlık ülküsünün oluşumuna bu şekilde katkı sağlar.

Masonlar kendi aralarında oluşturdukları kardeşlik, eşitlik, özgürlük, karşılıklı anlayışın tüm insanlar içinde kurulup,geliştirilmesini hedefler.

Masonluğun amacının bireysel olması bence doğru.
Görmek, varlığın yükselişidir.


Temmuz 31, 2015, 12:45:02 öö
Yanıtla #16
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 96
  • Cinsiyet: Bay
    • http://www.masonlar.org

Merhabalar, sayın Adam' ın açtığı konu yanlış anlamadıysam biraz amacından sapıyor gibi. Ben ortak ülküsü insanlar arasında sevgi, saygı hoşgörü, temel hak ve özgürlüklere saygı, evrensel kardeşlik olan özgür düşünce ve bilime önem veren yine ilkeleri içerisinde de barındıran, bu ilkelere verdiği önemi yine mason seçiminde bu ilkeleri özümsemiş bireyleri seçmekte olabildiğince dikkat eden bir kurumun sanki bir günah keçisi gibi seçilip dünyada haricilerin(hepsi olmamakla birlikte) cahilliği sebebiyle söz konusu ilkelerin yeryüzünde eksikliğini hissetmemizin kurumun başarısızlığı olduğunu düşünmüyorum. Zira Masonluk içrek bir yapılanmadır. Mason olanların bu ilkeler dışında kalmasını engelleyebilir. Bunun haricinde harici dünyada olup bitenleri bireysel çabaları ile kendi inisiyatifleri ile engelleyebilirler diye düşünüyorum. Bu bakımdan kendi iç yapılanmasında bu bakımdan bir yozlaşma yoksa başarılı olarak görüyorum.

Benim eleştirim şu noktada olabilir sayın Adam. Ben Masonluğun koyu gelenekçi olmasını isterdim. Eski törel ilkelerine sıkı sıkıya bağlı çok değişikliğe gitmeden o mistik buğuyu dağıtmadan devam etmesini isterdim.

 
« Son Düzenleme: Temmuz 31, 2015, 03:21:22 ös Gönderen: ADAM »
Güçsüz adalet aciz, adaletsiz güç zalimdir!


Temmuz 31, 2015, 07:59:13 öö
Yanıtla #17
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Bu başlıktaki konu altına yazılanlara bakıldığında hayrete düşmemek olanaklı değil.

Katılımcılarımız birtakım sözler etmiş. Bunlara dokunmadık. Sadece bireysel hitapları ve saygılar, sevgiler gibi gereksiz kapanış sözcüklerini kaldırdık.

Katılımda bulunanlara teşekkürler ama bir zahmet önce konuyu okusalardı!

Konu, genelde Masonluk değil, özelde ve sadece MASONLUĞUN AMAÇLARI. Masonluğun örgütlenme ve çalışma sistemi, masonların buna ne denli uyum gösterdiği ayrıca incelenebilir ama bu başlık altında değil.

Dedik ki, önce bu Forumda yayınlanmış ve kitaplarda da yer alan “Masonluğun Amaçları” ile bağlantılı başlıkları iyice okuyun, anlayın. Sonra Masonluğun amaçlarındaki noksanları belirtin kendinize göre… Evrensel amaçlardaki, uygulama amaçlarındaki, bireylerle ilgili amaçlardaki noksanlar neler size göre?... Şurası yanlış, şurası eksik diye belirgin değerlendirmelerde bulunun.

Dedik ki, bunu yapmak istemiyorsanız, meydana yapmak isteyecek olanlara bırakın. Belki başka bir başlık altında çok yararlı olabilecek ama bu başlık ile bağlantısız, dolayısıyla gereksiz laflar etmeyin.

Konuyu mu anlamadınız, oksa kim kime dum duma mı?

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Temmuz 31, 2015, 09:25:34 öö
Yanıtla #18
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 640
  • Cinsiyet: Bayan



Bilemiyorum, Masonluk'un noksanlarını eleştirmek Mason olanlara bile düşmezken, biz hariciler bunu hangi cesaretle yapmalıyız ? Yani biz hariciler Masonluk'u ve onun noksanlarını çok mu iyi kavrayabildik ki onu eleştirebilelim ? Masonluk gibi yüzyıllardır süregelen bir kurumu şurası yanlış, bence burası doğru, şurası saçma gibi değerlendirmelere tutmak hiç doğru değil. Noksanlıklar konusunda bu işin ehli olanlar konuşmalı.
« Son Düzenleme: Temmuz 31, 2015, 03:13:20 ös Gönderen: ADAM »
Sonsuz ışığa kavuşabilmek için...


Temmuz 31, 2015, 02:59:12 ös
Yanıtla #19
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 402
  • Cinsiyet: Bay

Başlığın içinde kalmaya gayret göstererek Masonluğun amaçlarının sıralanmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.

Özgür Masonlar Büyük Locası 2000-2004 dönemi pek saygıdeğer büyük üstadı Murat Özgen AYFER'in Masonluk Nedir ve Nasıldır? isimli kitabının 23-30. sayfaları arası Masonluğun Amaçları konusunu anlatmaktadır.

Kitapta Masonluğun amaçları üç basamakta verilmiş. Bunlar;

-Evrensel Amacı (Masonluğun Ereği)
-Uygulamadaki Amaçları
-Bireysel Niteliklerle Bağlantılı Amaçlar

Bunları kısaca açıklamak gerekirse:

Evrensel Amaç:
Tüm insanların  ve oluşturdukları tüm toplumların aralarında hiçbir ayrım yada kayırma gözetmeksizin bir insanlık ülküsünde birleşmek.

Uygulamadaki Amaçlar:
İnsanlar ve oluşturdukları toplumlar arasında ve içinde "inanç "- "ırk  ve  soy" - "cinsiyet" - "ülke  ve ulus" - "düşünce yapısı ve yaşam tarzı" gibi  farklılıkların kesinlikle gözetilmemesini sağlamak için çalışmak.

Bireysel Niteliklerle Bağlantılı Amaçlar:
Özgür düşünceli, iyi ahlaklı, bilgili, erdem sahibi, toplumlarını ve insanları seven, onların gerek evrim doğrultusundaki gelişmeleri gerekse mutlulukları için özveriyle çaba gösteren, adaleti öncelikli tutarak savunan, kendi sahip olduğu değerleri başkalarına da kazandırmaya çalışan insanların giderek daha çok sayıda yetişme ve yetiştirilmesini sağlamak içib çalışmak. Bu amaç kitapta "gerçek mason" olmak olarak da anlatılmaktadır.

Özet bir biçimde Masonluğun Amaçları verildikten sonra konuya dönülebilir. Başlık sahibi Sayın  ADAM'ın da dediği gibi konu başlığı "Masonluğun Amaçlarındaki Eksik ve Yanlışlıklar".
« Son Düzenleme: Temmuz 31, 2015, 03:05:05 ös Gönderen: propulsion »
Nosce te Ipsum


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
4206 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 08, 2009, 03:01:41 ös
Gönderen: ceycet
2 Yanıt
5908 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 05, 2012, 04:28:16 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4571 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 07, 2009, 03:57:08 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
4855 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 08, 2009, 02:12:08 ös
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
5311 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 09, 2014, 09:11:57 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3898 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 09, 2009, 08:40:23 öö
Gönderen: ADAM
6 Yanıt
6346 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 03, 2016, 03:55:11 ös
Gönderen: resurrected
3 Yanıt
10074 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 03, 2016, 11:33:58 ös
Gönderen: hyperbolic metamaterial
0 Yanıt
3622 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 10, 2009, 10:33:58 öö
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
5144 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 09, 2014, 09:06:03 öö
Gönderen: ADAM