Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MASONLUKTA POLİTİKA (SİYASET)  (Okunma sayısı 2796 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 04, 2010, 08:16:20 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Her mason, bireysel olarak politika yapmakta tümüyle özgürdür. Ancak, Masonluğa politika sokulamaz.

Bu kural Masonluğun anayasasındaki yükümlülükler kapsamında açıkça belirtilmekte olmasa bile, genel olarak hemen her masonik örgütünün genel tüzüklerinde yer alır. (Fransa Büyük Doğusu dışında hangisi olursa olsun) Hatta bazı mason kuruluşları, localarda politika konuları üzerinde görüşme yapılmasını bile açıkça yasaklamıştır.

Masonluğu politikaya araç etmeye kalkışan ya da kendi politik eğilimlerini üyesi olduğu locaya mal etmek için girişimlerde bulunan bir mason, masonik suç işlemiş duruma düşer. Fakat bu durum, masonların bireysel olarak ve Masonluğun dışında politikaya karışmalarına hatta etkin birer politikacı olmalarına engel değildir.

Bir masonun üyesi olduğu politik partinin ya da örgütün tutumu ve etkinlikleri, devletin yönetimini ellerinde tutanlara hatta ilgili ülkede benimsenmiş politik rejime karşıt da olabilir. Masonluğun yasaları, bu konuda herhangi bir kısıtlama ya da engelleme getirmez. Bu yasaların bazılarında geçen “devlete bağlı olmak ve devlet memurlarına saygıda kusur etmemek” konusundaki yükümlülük, böyle bir kısıtlama olarak anlaşılmamalıdır. Nitekim yasalarda bir masonun bireysel olarak devlete baş kaldırabileceği, bundan ötürü locasından ya da Masonluktan çıkarılamayacağı bile belirtilmiştir; ancak ardından, öyle bir masona herhangi bir şekilde destek verilmeyeceği de belirtilmiştir.

Bununla birlikte, hiçbir mason, üyesi olduğu bir locayı ya da masonik kuruluşu, kendi politik emelleri uğrunda kullanamaz; kendi amaç, görüş ve eğilimleri doğrultusuna yöneltemez. Bundan da önemlisi, hiçbir mason, politika alanında yapılabilecek tartışmaları üyesi olduğu locaya ve mason kuruluşuna getiremez. Diğer masonları, kendi görüş ve eğilimlerini benimsemeleri için zorlayamaz hatta bu yönde hiç kimseyi etkilemeye bile kalkışamaz.

Böyledir de, yapılmamış mıdır? Yapılmıştır. Eskiden yapılmıştır da işimdi artık
yapılmamakta mıdır? Yapılmaktadır. Bu bağlamda çok çarpıcı örnekler bile verebilirim; söylentilerin ötesine geçmiş örnekler var. Belgelenmiş örnekler var. Bu belgeler, mason örgütlerini zaman zaman çok sıkıntıya sokmuştur.

Ancak biz kuramda (teoride) kalmayı, genel kurallara bakmayı sürdürelim.

Bir mason, kendi politik görüşünü, amacını ve tutumunu herhangi bir mason locası ya da örgütüne mal edemez. Bu ise, onun bireysel özgürlüğü ile diğerlerinin özgürlüklerini dengelemenin, yani eşitliği sağlamanın ve kardeşlik bağlarını zayıflatabilecek olayların çıkmasını önlemenin kaçınılmaz gereğidir.

Ancak politikanın Masonluğa karıştırılmaması, locaların yaptıkları toplantıların gündeminde ya da kapsamında “politik” olarak nitelenebilecek konular üzerinde hiçbir görüşme yapılamaması anlamına gelmez. Localarda politik konular ya da siyasa üzerinde görüşülebilir ama politik nitelikli görüşme ve tartışmalar (siyaset) yapılamaz. Politik nitelikli konuların görüşülebilmesi de, ortama, masonik anlayışa, böyle bir görüşmeye katılacak olanların tolerans düzeyine, yapılacak konuşmalarda ölçüyü kaçırmamayı bilmeye, politik nitelikli bir konu üzerindeki görüşmenin “politika yapma”ya dönüştürülmemesine bağlıdır.

Nitekim bazı mason kuruluşlarının politika ile bağlantılı herhangi bir konunun locaların toplantılarında görüşülmesini kesinlikle yasaklamış olması da bundan ileri gelir; bu bakımdan masonlara güvenilemeyeceğini öngörmelerinden. Bu yasaklama herhangi bir şekilde art niyetli olarak düşünülmemelidir. İki amacı vardır. İlki, masonların birbirlerini kırmaları ve incitmeleri olasılığını kökten ortadan kaldırmaktır. İkincisi de böyle bir durumda gerek örgütün gerekse kurumun hem içten hem dıştan yara almasını önlemektir. Çünkü her he kadar Masonlukta ağız sıkılığı, sır saklama, locada konuşulup görüşülenleri başka hiç kimseye anlatmama gibi kurallar varsa da, ne yazık ki yer yer buna pek aldırış edilmediği de görülebilmektedir. Bu bakımdan masonları yazıklamak gerekir.

Bir mason, sürekli olarak bilgilerini geliştirmeye, her an kendini olgunlaştırmaya çalışmalıdır. Bu da, toplumsal olaylara ilgi göstermeyi, bu olayların nedenlerini, gelişimlerini ve etkilerini incelemeyi gerektirir. Bunun için, bir özgürlük ortamı olan loca toplantısında kardeşleriyle bilgi ve görüş alış verişinde bulunmak, her masonun en doğal hakkıdır. Ancak, bu konuda localardaki konuşma ve görüşmeler, yan tutmaktan kesinlikle arınmış bir şekilde ve bilimsel bir yaklaşımla yapılmalıdır. (Siyaset de artık bilim sayılır oldu ya! Kimi üniversitelerde “Siyaset Bilimleri Kürsüsü’ var.)

Dolayısıyla, böyle bir amaçla ve böyle bir çerçevede, tümüyle nesnel  yani objektif bir tutumla politik konular üzerinde görüşmeler yapılmasında sakınca olmaz. Hiç kuşkusuz, böyle görüşmeler her an bir tartışmaya hatta karşıt görüşlerde bulunanların atışmalarına dönüşebilir. Bu nedenle de, böyle bir çalışmanın nasıl yürütüleceği ve hangi noktada kesileceği konusunda, ilgili locanın üstadı çok önemli ve ağır bir sorumluluk üstlenir.

Az önce dediğim gibi, zaman zaman ve yer yer bazı locaların etkin politikaya karıştırıldıkları görülmemiş şey değildir. Hatta bazı mason örgütlerinin “politika yapmak” olarak nitelenebilecek etkin girişimlerine bile rastlanmıştır; rastlanmaktadır da… Bu kural dışı uygulamaların her biri, ilgili masonik birimi ya da örgütü yıpratmakla kalmamış, genel olarak Masonluğu da zedelemiştir; zedelemektedir. Ancak gelin görün ki kim kime dum duma…




ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
4 Yanıt
12007 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 20, 2015, 07:57:51 ös
Gönderen: ADAM
9 Yanıt
18276 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 04, 2011, 07:59:36 ös
Gönderen: Isis
2 Yanıt
11856 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 03, 2012, 09:22:40 öö
Gönderen: ADAM
15 Yanıt
21963 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 23, 2009, 05:53:12 ös
Gönderen: lucifer
6 Yanıt
7085 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 26, 2015, 08:29:31 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
6034 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 10, 2010, 11:21:17 öö
Gönderen: alcyone
2 Yanıt
4566 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 11, 2010, 11:46:03 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4798 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 15, 2010, 06:01:34 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
4941 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 16, 2010, 09:08:35 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
6075 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 17, 2010, 01:32:36 ös
Gönderen: ADAM