Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MASONLUKTAKİ İSAT TÖRENLERİ - 2  (Okunma sayısı 7012 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 21, 2010, 02:12:50 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Bir locanın yeni görevlilerinin göreve getirileceği isat töreninin yapılacağı gün, locadaki oturum, olağan bir şekilde, sanki o günün hiçbir özelliği yokmuş gibi açılır. O gün için büyük locanın hiyerarşik protokolünde herhangi öze bir yeri bulunmayan konuklar gelmişse, onlar da olağan yöntemle “mabet” denilen toplantı yerine alınır. Asıl tören bundan sonra başlar.

Büyük locanın hiyerarşik protokolünde yer alan konuklarından her biri, teker teker duyurularak ve belirli bir yöntem uyarınca karşılanarak alınır. Bu törenin en can alıcı bölümlerinden biridir bu.

«Bu törenle karşılanacak olan kişiler kimlerdir?» diye soracak olursanız, şöyle görev unvanları olan kişilerden söz edebiliriz:

a)   Diğer locaların üstad-ı muhteremleri
b)   İlgili büyük locanın büyük üstadı ile başka büyük locaların büyük üstatları
c)   Yüksek derece kuruluşlarının yöneticileri

Bu görev unvanlarını taşıyan kişiler, törene doğrudan katılabildikleri gibi kendileri yerine bir temsilci göndermiş de olabilir.

Benzer bir törenin büyük locada yeni büyük üstadın görevine isadı amacıyla yapılması durumunda ise loca üstad-ı muhteremleri törene katılabilir ama elbette bu protokol sıralamasında yerleri yoktur.

Konuklar yerlerini alırken, şayet yeni üstad-ı muhteremi görevine isat edecek olan kişi locanın önceki üstad-ı muhteremi değilse, yerini bu işi yapacak olan yetkili masona bırakır.

Bundan sonra locanın yeni üstad-ı muhteremi mabede davet edilir. Kendisine üstleneceği görev çerçevesinde yetki ve sorumlulukları anımsatıldıktan sonra görevini gerektiğince yerine getireceği üzerine ant içmesi (yemin etmesi) istenir. Bundan sonra da o locanın yeni üstad-ı muhteremi olarak görevine isat edilir.

Şimdi bu ne demek? Şu demek: Locaların üstad-ı muhteremlerine özgü (varsa o locaya özgü) önlük ve eşarbı (kordonu) takılır. Kendisine locanın mührü, varsa kuruluş belgesi (patent ya da beratı) teslim edilir. Eline, simgesel bir nitelikte olmak üzere locasını yönetirken kullanacağı çekiç verilir. Bundan sonra da yerine oturtulur.

Aşağı yukarı aynı işlem, bir büyük locada yeni büyük üstadın görevine isat edilmesinde de yapılır. Belki tek ve önemli bir farkla ki, bir yeni büyük üstadı görevine isat etmek üzere tek yetkili kişi önceki büyük üstattır. Ancak önceki büyük üstat görev dönemi sırasında ölmüşse, bu işi ondan bir önceki büyük üstat yapar.

Bunları yazınca aklıma bir soru geldi: «Peki o büyük locada daha önce büyük üstatlık yapmış hiç kimse yoksa?» diye… Ne bileyim?... Böyle bir durumda bile bu işi yapacak bir kişi olmalıdır. Belki de bu amaçla büyük locanın en yaşlı ya da en eski üyesinden rica edilir. Bir çaresi bulunur; ya geleneksel ya da akıl ve mantığa uygun olan…

Yeni üstad-ı muhterem ya da büyük üstat görevine isat edildikten sonra, o büyük locada benimsenmiş olan yöntem hangisi ise, ya diğer görevliler de görevlerine isat edilir ya da bu işlem daha sonraki bir diğer törensiz toplantıya bırakılır. Bu törenin önemli bir bölümü, yetkili konukların isat işlemi ya da işlemleri sona erdikten sonra yapacakları konuşmalar ve kutlamalarıyla birlikte iletecekleri mesajlarıdır. Hiç kuşkusuz yeni bir locada üstad-ı muhterem, büyük locada ise yeni büyük üstat da bu amaçla bir konuşma yapar, konuklara teşekkür eder ve o güne özgü mesajını iletir.

Çoğu büyük locaların uygulamalarında bundan sonra toplantıya katılmış olan konuklar mabetten ayrılır. Ardından da loca ya da büyük locanın o günkü oturumuna son verilir.

Sakın bu kadar olduğunu sanmayın… Bundan sonra törene katılmış olan tüm masonlar bu kez bir sofra çevresinde katılır. Hatta şu ya da bu nedenle mabetteki toplantıya katılmamış olup, sofraya gelenler de olur.

Bunları okuyanlardan kimisinin yüzünde bir gülümseme belirdiğini duyumsar gibiyim. Hayır, toplantıya katılmayıp da sofraya gelenlerin oluşu onların yeme içme peşinde oluşları değildir. Bir mason mabedi ne kadar büyük olursa olsun, mutlaka sınırlı bir kapasitesi vardır. Bu nedenle töreni izlemek üzere katılmayı istemekle birlikte, kapasite yetersizliği nedeniyle bundan özveride bulunması gereken masonlar olabilir.

Yıllar önce Avustralya’daki bir büyük locanın büyük üstadının isat edilmesi töreni, televizyonlarda tüm dünya kamuoyuna açık, canlı olarak yayınlanmıştı. Buna dünyanın belki de hemen her yerinden renkli renkli kuşanımlarıyla yüzlerce mason katılmıştı. Halka açık yapılan bir törendi bu; İngiliz krallık ailesi de dahil olmak üzere mason olmayan binlerce seçkin konuk vardı; smokin ya da fraklarıyla erkekler, şık tuvaletleriyle kadınlar. Bir stadyumda yapılan bu tören saatlerce naklen yayın olarak verilmiş, sonradan birçok kanalda özet görüntüleri de yayınlanmıştı. Çok görkemliydi ama hangi tarihteydi ve hangi büyük locanın organizasyonuydu, onları anımsayamıyorum. Belki televizyonda o töreni izlemiş de anımsayan olursa, katkıda bulunur.

Şimdi törenden sonra düzenlenen sofraya geldik, değil mi? Masonlar loca toplantılarından sonra genellikle bir sofra çevresinde toplanır. Gerçi böyle bir sofra düzenlenmediği de olur ama düzenlenirse, bu sofrayı genellikle “kardeş sofrası” olarak anarlar. Kardeş sofrası başlı başına ilginç bir konudur ama şu andaki konumuz onun da ötesinde, herhangi bir isat töreninden sonra düzenlenen sofradır. Buna ise Masonlukta ya “agap” ya da “şölen” denmektedir.





Şimdi ben burada durmak istiyorum çünkü bana göre bu başlık altında anlatabileceklerim bitti. Birtakım sorular olursa, ben de yanıtlarını biliyorsam, elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım. Agap ya da şölen konusu ise bir başka başlık altında apayrı incelenmeli.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
7 Yanıt
5704 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 25, 2015, 12:37:59 ös
Gönderen: İNSAN
1 Yanıt
3973 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 29, 2010, 09:45:34 ös
Gönderen: aashooter
1 Yanıt
5055 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 23, 2010, 02:42:43 ös
Gönderen: Halsond
5 Yanıt
7486 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 26, 2010, 09:20:04 öö
Gönderen: alcyone
3 Yanıt
15582 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 30, 2015, 07:46:11 ös
Gönderen: Waldow
0 Yanıt
3053 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 05, 2010, 08:32:16 öö
Gönderen: ADAM