Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: BİR LOCA MABETTE NELER YAPAR? - 8  (Okunma sayısı 4087 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 28, 2010, 03:13:38 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Konuklar ile İlgili Uygulamalar


Bir locadan konuklardan söz ettiğimizde bunu ikiye ayırmalıyız:

1.   Protokol konukları;

2. Protokolde yeri olmayan, diğer olağan konuklar.

Önce protokol konuklarına bakalım.


Locanın oturumuna katılacak protokol konukları varsa, onların, bu başlık altındaki yazı dizisinin bundan önceki bölümlerinde anlatmış olduğum çalışma ve görüşmeler sırasında oturumda bulunmaları gerekmez. Ötesi, bulunmamaları, bekletilmeleri ve mabede sadece locayı ilgilendiren bu görüşmeler bittikten sonra alınmaları çok daha uygun olur. Nitekim bu nedenle çoğu uygulamalarda protokol konukları, mabede bu işlemler bittikten sonra alınır.

Öte yandan, protokol konukları da mabede locadaki oturumun açılışından ve locayı ilgilendiren birtakım görüşmelerden sonra alınacaklarını bilir. Dolayısıyla o işler biraz uzun sürse de herhangi bir sorun olmaz. Buna karşın, protokol konuklarını uzun süre bekletmek de yakışık almaz. Bu nedenle, üstad-ı muhterem bir önceki oturumun tutanağının okunmasını, büyük loca bildirgeleri arasında ivedilikle okunup loca üyelerine bilgi verilmesi gerekmeyenleri bir sonraki oturuma bırakmayı yeğleyebilir. Her oturumda protokol konukları olacak değil ya!...

Başta büyük üstat olmak üzere bir büyük locanın üst düzey görevlileri, bir başka locanın üstadı-ı muhteremi ya da kendisini temsil etmek üzere özellikle görevlendirdiği bir mason ile bir başka mason kuruluşunun yetkili temsilcisi “protokol konuğu” sayılır.

Kuşkusuz bir başka obediyansa bağlı olan bir locanın üyelerinden birinin locanın oturumuna protokol konuğu olarak katılabilmesi, ancak iki büyük loca arasında “tanışma” olmasına bağlıdır. Karşılıklı bir tanışma yoksa, konuğun üyesi olduğu mason kuruluşunun, toplantısına katılmak istediği locanın bağlı bulunduğu büyük loca tarafından  “düzenli” olarak benimsenmesi gerekir. Aksi takdirde, o konuk locanın oturumuna kabul edilse bile, sıradan bir konuk sayılır.

Burada “sıradan” olarak nitelediğim diğer konuklara gelince…

Bir konuk mason, herhangi bir locanın toplantısına iki ayrı şekilde gelmiş olabilir: Ya kendiliğinden ya da o locanın üyesi olan bir diğer masonun eşliğinde.

Bir locaya, o loca üyelerince tanınmayan birisini konuk olarak getiren bir üye, getirdiği konuğu oturuma başlanmazdan önce görevliler ile tanıştırır. (Bu konuda, bir üyenin eşliğinde gelmeyen bir yabancı konuk ile ilgili olmak üzere ne yapılması gerektiğine bir başka başlık altında daha önce değinmiştim.) Eğer getirilen bir yabancı konuk ise, kuralların ve yöntemlerin gerektiğince izlenmesi bakımından, konuğu getiren kişi ona yardımcı olur. Pek zorunlu olmasa da, getirilen konuğun aynı büyük locaya bağlı bir başka locanın üyesi olması durumunda da benzer yöntem izlenir.

Eğer konuk hiç kimsenin eşliğinde olmaksızın kendi başına gelmişse, bu locaya ilk kez gelmekteyse, tanıdığı masonlar olup olmadığını araştırır. Varsa, onlardan kendisini locanın ilgili görevlileriyle tanıştırmasını ister.

«Eğer bu locada hiçbir tanıdığı yoksa ne yapar?»

Çok basit… Burası bir kardeşlik kurumudur; başka bir derneğe benzemez. O locanın herhangi bir üyesine gidip, kendisini ona tanıtıp, locanın görevlileriyle tanışma dileğinde olduğunu söyler.

Sekreter bu olayı izler ve oturuma katılan konuk kardeşler bulunduğunu, gündeme geçilmeden önce saygıdeğer üstada bildirir.

«Sekreter bunu nereden bilecek ki?»

O da çok basit… Tören üstadı “toplantıya katılma (devam) çizelgesi”ni oturum başında alır ve sekretere iletir. Her görevli kendi yapması gereken işi unutmaz ya da aksatmazsa hiçbir sorun çıkmaz. Unutur ya da aksatırsa, eh, o zaman çıkacak olan bir sorun da büyütülecek bir şey değildir; kardeşçe çözümlenir.

Üstad-ı muhterem, oturumun açılışından sonra ve gündeme geçmeden önce oturumda bulunan konukların kendilerini loca üyelerine tanıtmalarını isteyebilir. Bu yöntem, zaman zaman o locanın toplantılarına katılmakta olan, zaten tanınmış masonlar için değil, ilk kez ya da pek seyrek gelen konuklar için söz konusu olur. Üstad-ı muhterem konukların kendilerini tanıtmalarını istemek yerine onları doğrudan kendisi tanıtmayı da yeğleyebilir; tanıyorsa…

Her düzenli mason, istediğince, herhangi bir diğer locanın oturumuna konuk olarak katılabilir. Bu onun bir “mason” olarak en doğal haklarından biridir ama bu hakkını kullanabilmesi, her şeyden önce oturumuna katılmak istediği locanın konuk kabul edebilme olanağına bağlıdır. Locanın kendi iç işlerini görüşeceği bir “aile oturumu”na konuk kabul edilmez.

Bazı localar, büyük locanın görevlileri dışında oturumlarına hiçbir konuk kabul etmez. Ancak böyle bir durum, büyük loca tarafından önceden onaylanmışsa söz konusu olabilir.

İtalya’da büyük bir skandalın patlamasına neden olmuş o ünlü P2 Locası işte böyle bir locaydı. Bu locaya konuk kabul edilmeyişinin mantıklı bir nedeni, bir gerekçesi vardı. Ancak sonradan bu iş öylesine yozlaştırılmıştı ki, bırakın herhangi bir masonu, büyük locanın görevlileri bir loca toplantısına kabul edilmez olmuştu. Locasın yaptığı çalışmaların, üyelerinin listesinin bile büyük locaya bildirilmemesi caba… P2 artık bir mason locası olmaktan çıkmış, Masonluk ile bağlantısız hatta Masonluğun amaç ve ilkelerine aykırı emeller peşinde koşan bir gizli örgüte dönüştürülmüştü. Aslında bu aşırılığın ötesine geçilmiş bir örnek…

Ancak şunu da bilelim: Hiçbir loca, oturumuna almak istemediği bir masonu konuk olarak kabul etmek zorunda değildir. Fakat böyle bir durumda üstad-ı muhteremin bu davranışının mutlaka sağlam bir gerekçesi vardır. Kişiye özgü bir gerekçedir bu…



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
6607 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 12, 2010, 09:49:10 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3279 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 15, 2010, 12:38:42 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3437 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 16, 2010, 04:59:27 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3353 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 19, 2010, 10:19:47 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3399 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 22, 2010, 11:29:57 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3194 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 26, 2010, 01:44:44 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3530 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 29, 2010, 05:04:50 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3405 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 30, 2010, 02:14:49 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
3179 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 02, 2010, 10:39:14 öö
Gönderen: ADAM
6 Yanıt
5908 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 13, 2013, 08:06:00 ös
Gönderen: enelsır