Yazmak da biraz geç kaldım sanırım. Özür dilerim.
Şuan dünya genelinde Masonluk hayır kurumu olarak biliniyor. Ama Türkiye'de bu durum çok çok farklı bir seviyede.
Peki neden olabilir hiç düşündünüz mü ? Aslında burada sadece Türk Masonluğuna değil Osmanlı Dönemi Masonluğuna da bakmalıyız.
Hadi bakalım...
Osmanlı İmparatorluğu toprak yapısı bakımından içinde birçok ulusu barındırıyordu. Türk, Ermeni, Sırp, Rum...
Nitekim bu da demek oluyor ki farklı millet ve kültüre sahip olan ''Mason Locaları''.
Osmanlı Dönemi Masonluk aslında o dönem bir hayır kurumu gibi algılanıyordu. Aksini algılayan elbette olmuş mudur? Olmuştur. Birazdan benim ne şekilde algıladığım görülünce daha iyi anlatmış olacağım.
Padişaha özel kokteyller ve yine açılış konuşmaların da Sultan Abdulhamid'e karşı sevecen bir tavır sergilenmekteydi. Öncesinde Masonluğun yasaklanmasına ve çeşitli spekülasyonlara girmiyorum.
O dönemde Osmanlı topraklarında ''İngiltere, Fransa, İtalya veya önce Torino sonra Roma'' gibi Büyük Maşrıklara bağlı, haliyle birbirinden bağımsız localar bulunuyordu.
Benim düşüncem İngiltere ve Fransa gibi sömürge devletlerinin Masonluğu sadece Osmanlı topraklarında değil dünya üzerinde art niyetle kullanmış olabileceğidir. Günümüz de hala böylemidir bilmiyorum. Ama zannetmiyorum. Belki İngiltere...
Nasıl bir art niyet bu?
Ulusal çıkarlar ve emperyalizm gibi...
''Masonluk gibi bir kurum dahi ulusal çıkarlar için alet edilebilmektedir'' Güngör Öcal
Buradan da 2. bir eleştiri çıktı gibi ne dersiniz ?

Sahiden o dönemin Masonları Osmanlı topraklarında ulusal çıkar ve Sömürge Masonluğu gözetmemiş olsaydı Türkiye'de günümüzde belkide Masonluk ve Masonlara daha iyimser yaklaşılacaktı. 1. Dünya Savaşında İtilaf Devletleri'nin(İngiltere, Fransa) Osmanlı'da Masonluğu başlatan devletler olması bunun en bariz delili olabilir mi ?
...
Türkiyede Masonlğun kötü bilinmesine yol açan sebebi bulduk sanırım.
Bir sıkıntımız daha var. O da Türk Masonlarının kendilerini ifade etmek de zorlanması.
Şöyle bir geçmişe bakıyorum Türk Masonlarının yazdığı kitapların toplamının basım sayısı tahmini 30-40 bini geçmiyor gibi. Belki dahada azdır. Onlarda ya çok eski, ya da tanınmış bir kitap değil.
Televizyon ve Sosyal Medya da aktif de değiller. Bir Masonun Masonluğu anlattığı en yeni ve belkide tek televizyon programı Sayın Remzi Sanver 'in Teke Tek'dde katıldığı program. O da 6 sene önce.
Karşıma iki düşünce çıktı:
1. Türk Masonlarının kendisini tanıtmak gibi niyeti olmayabilir.
2. Türk Masonları kendini zaten tanıtıyor fakat başarılı olamıyorlar. Bunun sebebi günümüz de bağnazlığın bir hayli yoğun olmasından.
E tamam kardeşim hadi öyle diyelim. Masonluğun en büyük amaçlarından biriside Ülkü Mabedi inşaası değilmidir? Böylesine bir hedefleri olan kurumun insanları, neden hedeflerinin yanında nokta küçüklüğünde olan bir olayı çözemiyorlar? Sanırım biraz sert oldu.
Not: Yanlış bir yazı olduysa Sayın Adam'dan düzeltmesini rica ediyorum.
Not2: Masonların yazım hakkında ne düşündükleri benim için oldukça önemli. Mason üyelerimizden görüşlerini belirtmesi için rica ediyorum.