Sayın Skull G.
Masonlar Atatürk'çüdür veya değildir demiyorum.
Sayın hewal73 ün masonların çoğu Atatürkçü dür yargısına katılmıyorum.
Çünkü;
Masonlar Atatürk ten önce de vardı. Atatürk ile birlikte doğru ve güzele yaklaşmak
için Atatürk yöntemlerini benimseyerek, idealize ederek kendilerine yeni bir yön verdiklerini
düşünmüyorum.
M.Kemal i sevebilir takdir edebilir masonluğa davet edebilirler. Atatürk bir masonun yapması gereken herşeyi yapmış olabir.
M.Kemal den sonra, yaptıklarına bakılarak kurtuluş mücadelesini sürekli yaşanabilir siyasi bir ideoloji haline getirmeye
çalışan insanlar onun bakış açısı eylem ve söylemlerini tarzını 'kemalist' çizgi olarak belirlediler.
Masonların kemalist çizgiden beslendikleri, kemalist çizgiyi referans noktası alarak yöntem ve düşüncelerine yön verdiklerini söylemek zor..
Masonluk global ve daha uzun tarihsel süreçlerde rol almış bir kurum.
Referans noktası kemalizm, M.kemalin yaptıkları, yapış şekli değildir.
M.Kemal'in bu düşüncelere ulaşırken aldığı referans noktası ile Masonların referans noktası da aynı olabilir.
işte bu yüzden Masonların kemalist çizgide olduklarını söyleyemiyorum.. (değillerdir anlamı çıkmasın da)
Aynı bizler gibi, onu çok sevebilir, kısmen sever, hiç sevmez... masonluğu bağlayıcı değildir.
Diğer iş için ADD vardır...
Fakat şu bellidir; opera ve balede çalışan müzisyenlerin hangi büyük müzisyenleri sevdiğini ve
kimi sevmediğini dinlemediğini tahmin etmek çok zor değildir.
Çalışan sanatçıların çoğunluğu da aynı müzisyenleri seviyor olabilir. Bu gönül birliğidir.
Herhangi bir -izm cilik olarak ele alınmamalıdır. Operayı (kurumu) bağlayan bir durum yoktur.
İşte o yüzden masonlar Atatürk ü seviyor diye spekülasyon yapılır. Ülkü birliğidir.
Atatürk ile gönül ve ülkü birliği yapmışlardır fakat hala Atatürkçü değillerdir..
Atatürkün sevilmesi saygı duyulması yaptıklarının takdir edilmesi anılması hatırlanması şiir okunup
büst yaptırılması Atatürkçülük değildir.
Atatürkçülük politik ve ideolojik bir bakıştır.
Sayın hewal73 ün masonların çoğu Atatürkçü dür düşüncesine katılmıyorum.
Çünkü;
Bir grubun çoğu Atatürk çü derseniz azınlığı da Atatürk çü değildir sonucu çıkar.
Halbuki hem mason olduğunu hemde Atatürk çü olduğunu açıklayan kaç mason vardır?
Hem mason olup hemde Atatürk çü olmadığını açıklayan olmadığı gibi.
Kaç tane mason olduğuyla ilgili gerçek net bir fikre sahip değilken, tanesini sayamadığımız
masonların hepsinin siyasi bakış açılarını ezbere biliyor gibi konuşmak menfi veya müspet önyargıdır.
e peki siz masonların atatürkçü olmadığına kemalist çizgide olmadığına nasıl karar verdiniz?
e Hayır.
Olmadıklarına karar vermedim.
Bilinemez ve olamazların sebebini 2 noktada toplamak istedim..
Atatürkçüler veya değillerin tarafı değilim.
Saygılarımla